utorak, 30. prosinca 2014.

U 2014. trgovina automobilima porasla 20 posto

Porast trgovine osobnim motornim vozilima u 2014. godini bilježi rast i to u prosjeku oko 20 posto više u odnosu na 2013. godinu, prioćeno je danas iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).
Analizirano po mjesecima, prva tri mjeseca ove godine pokazivala su trend oporavka trgovine motornim vozilima u prosjeku za više od 20 posto. Tom porastu svakako je pridonijela i kupnja vozila koju je Državni ured za javnu nabavu proveo za potrebe Sabora, Vlade i Ministarstava. Prema izvješću HINE, Državni ured za javnu nabavu naručio je 1581 vozilo, od toga 1328 osobnih vozila, a samo za potrebe MUP-a isporučeno je 1009 vozila.
Daljnjem trendu rasta pridonio je i tzv. “proljetni skok” od travnja do lipnja - vrijeme kad rent-a-car agencije kupuju veće kontingente vozila na leasing s kratkoročnom otkupnom vrijednošću (tzv. buy-back) za potrebe turističke sezone. Na rast prodaje osobnih automobila svakako je utjecao i ulazak Hrvatske u EU te jednostavniji uvoz vozila iz zemalja EU, ali i Zakon o posebnom porezu na motorna vozila iznajmljivanje stanova Pantovčak

Nema komentara:

Objavi komentar