srijeda, 3. prosinca 2014.

Evo koliko zarađuju hrvatske banke

Hrvatske su banke u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 1,96 milijardi kuna, pri čemu je deset banaka devetomjesečno razdoblje završilo s gubitkom, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 30 banaka koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Ukupna dobit prije oporezivanja ostvarena u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na nerevidirane podatke HNB-a za prvih devet mjeseci 2013. godine smanjena je za 8,2 posto, odnosno za 176,3 milijuna kuna.
Ukupna aktiva 30 banaka u Hrvatskoj je, pak, na kraju rujna 2014. iznosila 399,7 milijardi kuna te je bila za približno jedan posto manje nego na kraju rujna lani, ali i za 0,40 posto viša nego krajem 2013. godine.
Od ukupno 30 banaka dobit prije oporezivanja iskazalo je njih 20, dok je 10 banaka zabilježilo gubitak u ukupnom iznosu od 160 milijuna kuna. Pojedinačno najveći gubitak iskazala je Hrvatska poštanska banka, i to u iznosu od 411,4 milijuna kuna, što su iz te banke prigodom objave rezultata poslovanja u prvih devet mjeseci pojasnili posljedicom izdvajanja značajnih iznosa ispravaka vrijednosti i rezervacija za loše plasmane i potencijalne obveze.
Podaci HNB-a, koji se temelje na podacima koje joj dostavljaju same banke, pokazuju da po visini bruto dobiti prednjači Zagrebačka banka (ZABA) koja je u prvih devet mjeseci jedina ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu nešto više od milijardi kuna. Bruto dobit Zabe na godišnjoj je razini, kada se usporede HNB-ovi nerevidirani podaci, porasla za 16 posto ili za 139,3 milijuna kuna.
Slijedi Privredna banka Zagreb (PBZ), s gotovo 641 milijun kuna bruto dobiti, što je u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine smanjenje za 15 posto ili 113 milijuna kuna. Pad dobiti su iz PBZ-a objasnili ponajprije posljedicom prodaje udjela PBZ Investa u prošloj godini, kada je banka bila zabilježila veći rast dobiti.
Po nerevidiranim podacima HNB-a, na trećem mjestu po iznosu bruto dobiti u prvih devet mjeseci je Raiffeisenbank Austria s 358,2 milijuna kuna, a slijede Erste&Steiermaerkische Bank s dobiti u iznosu od 231,08 milijuna kuna te Societe Generale - Splitska banka, čija dobit prije oporezivanja na kraju rujna iznosi 213,5 milijuna kuna.
Rang lista po iznosu ukupne imovine tek je nešto drugačija - Zaba je na prvom mjestu, s imovinom u iznosu više od 105 milijardi kuna, a slijede PBZ sa 68,6 milijardi kuna, Erste banka s imovinom od 61,2 milijarde kuna, RBA, čija imovina iznosi gotovo 32 milijarde kuna te Splitska banka na petom mjestu, s imovinom od 27,8 milijardi kuna iznajmljivanje stanova

Nema komentara:

Objavi komentar