ponedjeljak, 22. prosinca 2014.

Predstavljen jedan od prvih projekata koji će biti realiziran iz strukturnih fondova EU

Danas je u Zagrebu predstavljen Panonski drvni centar kompetencija, jedan od prvih projekata koji će biti realiziran iz strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava "Shema bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu" iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. - 2013.
Ukupna vrijednost projekta čija će se provedba odvijati tijekom 24 mjeseca je 44.701.237,17 kn, a 99 posto vrijednosti projekta bit će financirano iz strukturnih fondova EU, dok Virovitičko-podravska županija kao nositelj projekta financira razliku od jedan posto. Projekt predstavlja uspješan primjer suradnje znanstvenika, lokalne zajednice i industrije jer su Virovitičko-podravskoj županiji partneri na projektu VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković.
Centar koji će biti izgrađen u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II pružat će usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije. Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, te usluge izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva, uslugu dizajna proizvoda, dizajna pakiranja za proizvode od drva i proizvode pratećih industrija, zatim usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.
Ovaj projekt je od velike važnosti i za Hrvatsku i Virovitičko-podravsku županiju. On ukazuje na suradnju znanstvenika, lokalne zajednice i industrije, a to je vrsta suradnje na kojoj naš Institut, radi unazad nekoliko godina. Uprihodili smo više od 11 milijuna eura u čemu smo u vrhu Hrvatske. U Panonskom drvnom centru kompetencije, koristit će se proizvodi nano tehnologije. Ovo je dokaz kako gospodarstvo i znanost jedno bez drugog ne mogu i to je jedina šansa za oporavak našeg gospodarstva - rekao je Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković nekretnine Zagreb Centar

Nema komentara:

Objavi komentar