utorak, 16. lipnja 2015.

Oprezni znakovi oporavka građevinskog sektora

U razdoblju od siječnja do travnja ukupno je izdano 1.956 građevinskih dozvola što je za 10% manje u odnosu na isto razdoblje lani. Broj izdanih odobrenja za građenje zgrada zabilježio je tako godišnji pad od 10,7% u prva četiri mjeseca dok je broj izdanih odobrenja za gradnju ostalih građevina niži za 6,3% godišnje. Unatoč tome pozitivan doprinos kretanju pokazatelja obujma građevinskih radova u narednom razdoblju svakako će dolaziti od rasta ukupne površine zgrada za koje su odobrenja izdana (40,5%) te predviđene vrijednosti radova istih (28%).
Dodajmo da je građevinska aktivnost mjerena indeksom građevinskih radova, prema posljednjim podacima DZS-a u ožujku porasla za 2,1% u odnosu na veljaču (prema desezoniranim podacima) dok je prema izvornim indeksima mjesečni rast iznosio 18,1%. Na godišnjoj razini (prema kalendarski prilagođenim indeksima) građevinska aktivnost je u ožujku porasla za 1,2% (2,5% prema izvornim indeksima). Bez obzira na spomenuta svojevrsna blaga poboljšanja, u prvom tromjesečju je građevinska aktivnost i dalje bila niža za 1,2% u odnosu na prvo tromjesečje lani. Obzirom da je kontinuitet višegodišnjeg pada građevinskih radova sporadično već bivao prekinut (npr. u veljači 2013. godine) prve pokazatelje poboljšanja građevinske aktivnosti treba uzeti s izvjesnim oprezom.
No, na razini godine očekujemo blagi pozitivan doprinos građevinskom sektoru koji bi trebao doći od privatnih i javnih investicija u infrastrukturne projekte stanovi Dubrava Zagreb

Nema komentara:

Objavi komentar