utorak, 2. lipnja 2015.

Grad Beograd finansirao Arenu sa oko 230 miliona dinara u poslednje četiri godine

BEOGRAD - Dok gradske vlasti izlazak Arene Beograd iz minusa predstavljaju kao rezultat dobrog poslovanja, građani Beograda daju po više desetina miliona dinara godišnje za njeno subvencionisanje. Na čelu ovog preduzeća je Đorđe Milutinović koji je pre tri meseca prvostepeno osuđen na novčanu kaznu jer nije na vreme dostavio izveštaj o imovini Agenciji za borbu protiv korupcije Grad Beograd je na račun privrednog društva Arena Beograd u poslednje četiri godine iz budžeta uplatio oko 230 miliona dinara za finansiranje njenih delatnosti, pokazuju podaci Arene dostavljeni Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
Uplate su realizovane na osnovu zajedničkog ugovora iz 2010. godine između Arene i Gradskog sekretarijata za sport i omladinu. Novcem građana Beograda tako su finansirani komunalni troškovi Arene, troškovi osiguranja, obezbeđenja i dr.
Iako je gradski budžet u deficitu, zbog čega su u proteklom periodu ukinute subvencije nekim od preduzeća, a smanjene su naknade porodiljama i povlastice za boravak dece u vrtićima, za Arenu se ipak izdvajao novac.
U avgustu 2014. godine, Gradske vlasti su na konferenciji za medije predstavile uspešno poslovanje gradskih javnih preduzeća, navodeći kao jedan od uspeha i izlazak Arene iz minusa.
CINS se zahtevom za pristup informacijama obratio Areni tražeći podatke o zaradi i troškovima za organizovanje događaja, kao i kopije ugovora sa izvođačima.
Prvi put od Arene je stigao samo pisani odgovor, bez traženih podataka i dokumentacije, koji je potpisao direktor Đorđe Milutinović, u kome se navodi da:
„Činjenica da je grad Beograd osnivač ne dovodi ovaj privredni subjekt u povoljniji položaj, niti sredstva potrošena na programe potiču iz budžetskih izvora, već iz poslovanja društva."
Po nalogu kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja, Arena je CINS-u naknadno dostavila informacije o organizovanim programima i troškovima, ali ne i ugovore, pozivajući se na tajnost podataka u njima. Posle još jednog upita, Arena je dostavila detaljne podatke o subvencijama Areni od njenog osnivanja, po kojima je od 2007. godine za subvencije izdvojeno više od 430 miliona dinara.
Ipak, podaci do kojih je došao CINS pokazuju da Arena već godinama iz budžeta dobija značajnu finansijsku podršku, a subvencionisanje se nastavilo i u 2015. godini.
Na osnovu ugovora sa Gradom iz 2010. godine, do kraja aprila ove godine je za finansiranje Arene izdvojeno nepunih devet miliona dinara. Takođe, u 2015. godini je planirano 34 miliona dinara, a u 2016. godini još 30 miliona dinara, za sanaciju male sale, platoa i druge radove.
„Ako se te subvencije ne smanjuju, onda nema mesta verovanju da će Arena opstati održiva samostalno", kaže ekonomista Ljubomir Madžar.
Sufinansiranje Arene je bilo na kratko prekinuto tokom 2012. ali nakon što je na kraju te godine zabeležila gubitak od oko 21 milion dinara, Arena je nastavila da dobija novac iz budžeta.
U pisanom odgovoru Arene CINS-u stoji: „U 2012. godini nedostatak subvencije značajno je poremetio poslovanje privrednog društva, imajući u vidu da je Arena Beograd sama snosila komunalne troškove."
Značaj subvencija za Arenu pokazuje još jedan navod iz njihovog odgovora:
„Svakako, ukoliko u 2015. ne bude subvencija prema ugovoru, poslovanje privrednog društva će biti otežano." nepremičnine Hrvaška

Nema komentara:

Objavi komentar