petak, 20. svibnja 2016.

Oštar pad građevinskih aktivnosti u Europi u ožujku

LUXEMBOURG - Građevinske aktivnosti u Europskoj uniji ponovo su smanjene u ožujku, najsnažnije u gotovo dvije godine, pritisnute oštrim padom aktivnosti u sektoru niskogradnje, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. Aktivnosti u građevinskom sektoru EU smanjene su u ožujku 1,4 posto na mjesečnoj razini, najviše od svibnja 2014. U veljači su prema revidiranim podacima Eurostata pale 0,6 posto.
Uteg im je bio sektor niskogradnje koji je zabilježio pad aktivnosti na mjesečnoj razini za 2,9 posto, nakon 0,7-postotnog smanjenja u prethodnom mjesecu. U sektoru visokogradnje tempo pada udvostručen je s 0,5 na 1,1 posto, izračunali su u Eurostatu.
I građevinski sektor eurozone zabilježio je izrazitiji pad aktivnosti u ožujku, za 0,9 posto, što je njihov najveći pad u nešto više od godinu dana. U veljači aktivnosti su prema revidiranim podacima Eurostata smanjene 0,6 posto.
Pritom su aktivnosti u sektoru visokogradnje smanjene 0,8 posto, kao i u veljači. U sektoru niskogradnje pad je oštro pojačan, na dva posto, s 0,3 posto u veljači.
Među zemljama EU čijim je podacima EUROSTAT raspolagao, najoštriji je pad aktivnosti u građevinskom sektoru u ožujku na mjesečnoj razini zabilježila Slovenija, za 8,5 posto. Slijedi Če0ška s padom aktivnosti građevinskog sektora za 6,3 posto.
Višu razinu građevinskih aktivnosti zabilježile su samo Švedska, za 3,5 posto, Francuska, za 1,2 posto, i Nizozemska, za 0,9 posto.
Hrvatska nije dužna dostavljati mjesečne podatke o građevinskim aktivnostima a EUROSTAT nije raspolagao podacima za prvo ovogodišnje tromjesečje.
Pad aktivnosti i na godišnjoj razini
Na godišnjoj su razini aktivnosti u građevinskom sektoru EU u ožujku smanjene 1,4 posto, što je njihov najsnažniji pad od svibnja 2013. U veljači poskočile su 3,0 posto, pokazuju revidirani podaci Eurostata.
Pritom je sektor visokogradnje zabilježio stagnaciju aktivnosti, nakon 4,0-postotnog rasta u veljači. U niskogradnji pad je bio znatno snažniji i iznosio je 7,5 posto, U veljači aktivnosti su smanjene 1,5 posto.
Posustale su i aktivnosti u građevinskom sektoru eurozone, koje su u ožujku pale za 0,5 posto, nakon revidiranog 3,4-postotnog skoka u prethodnom mjesecu.
Pritom je visokogradnja zabilježila stagnaciju, nakon 3,9-postotnog skoka u mjesecu ranije. U sektoru niskogradnje aktivnosti su smanjene 2,9 posto, nakon što su u veljači uvećane 0,9 posto.
Među zemljama čijim je podacima europski statistički ured raspolagao najviše su u ožujku na godišnjoj razini smanjene aktivnosti u građevinskom sektoru Slovenije, za 36,7 posto. Slijedi Mađarska s padom aktivnosti za 33,9 posto, te Poljska, gdje su se smanjile za 14,9 posto.
Višu razinu građevinskih aktivnosti u odnosu na prošlogodišnji ožujak zabilježile su Švedska, za 16,4 posto,
Nizozemska, za 6,3 posto, Njemačka, za jedan posto, i Španjolska, za 0,4 posto stanovi prodaja Sućidar

Nema komentara:

Objavi komentar