utorak, 3. svibnja 2016.

Kako će se obračunavati porez umjesto komunalne naknade

Kod razrezivanja komunalne naknade nije se uzimala u obzir vrijednost nekretnine. Tako je, primjerice, vlasnik raskošne vile plaćao istu komunalnu naknadu kao i vlasnik oronule kuće jednake površine smještene u istoj zoni.
Ubuduće bi formula za obračun komunalne naknade, uz koeficijente za lokaciju, uključivala koeficijente za starost i stanje nekretnine. To znači da će u gornjem slučaju veći porez platiti vlasnik vile. Isto tako, vlasnici stanova u novogradnjama plaćat će veću komunalnu naknadu nego vlasnici stanova u starijim zgradama.
Vlasnici vikendica sada plaćaju i komunalnu naknadu i tzv. porez na kuće za odmor. Ubuduće će plaćati samo porez koji će uključivati sadašnju komunalnu naknadu, a čija visina će se također razlikovati ovisno o starosti i stanju nekretnine.
Jednostavni porez koji se uvodi u prvoj fazi plaćat će svi oni koji već plaćaju komunalnu naknadu, što znači da će se oporezivati stambeni prostori, poslovni prostori i garaže te građevinsko zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti. Uvođenje poreza zahvatit će i vlasnike građevinskog zemljišta, a oni do sada u pravilu nisu plaćali komunalnu naknadu.
Uz promjenu kriterija oporezivanja, predviđa se restriktivniji pristup poreznim olakšicama. Tako eventualna oslobođenja od poreza više neće biti u nadležnosti lokalne samouprave, nego će biti regulirana zakonom.
Prihodi od poreza na nekretnine i dalje će pripadati jedinicama lokalne uprave i samouprave, a nakon predviđenih promjena u oporezivanju očekuje se povećanje prihoda do 15 posto,
što na godišnjoj razini iznosi oko 300 milijuna kuna novogradnja Jarun

Nema komentara:

Objavi komentar