četvrtak, 26. svibnja 2016.

Legla zaraze u trgovačkim centrima: košare i kolica pune su opasnih bakterija

"Čistoća kolica i košara koje kupci koriste u trgovinama za samoposluživanje je uvijek predmet službene kontrole, jer su dio opreme trgovine. Tijekom svakodnevne službene kontrole objekta koji posluje s hranom utvrđuje se higijensko stanje objekta, kolica i košara", pojašnjavaju iz Ministarstva.
Uvjeravaju da njihovi inspektori to vrlo revno kontroliraju, nisu rekli i koliko često na tjednoj ili mjesečnoj bazi, ali lopticu odgovornosti prebacuju na trgovce.
"Obveza subjekta u poslovanju s hranom je da implementira i trajno provodi sustav samokontrole na načelima HACCP- sustava. Istim su propisane operativne upute pranja i čišćenja opreme (kolica i košara). Svakodnevne kontrole propisanih procedura čišćenja treba provoditi subjekt u poslovanju s hranom koji je odgovoran za čistoću objekta, kolica, košara i ostale opreme. Službenom kontrolom se također provodi nadzor nad čistoćom objekta i opreme i sukladno utvrđenom činjeničnom stanju poduzimaju zakonom propisane mjere", poručili su iz Ministarstva zdravlja.
"U našim trgovinama se velika pažnja polaže čistoći i urednosti svih segmenata maloprodajnih lokacija što uključuje i košare i kolica za kupce. Upravo zbog toga čistoća kolica i košara prodavaonice redovna je stavka interne kontrole te je regulirana nizom internih procedura", naveli su u pisanom odgovoru iz jednog trgovačkog lanca.
Iz drugoga bili su nešto konkretniji s objašnjenjem da u 'svojim supermarketima košare i kolica za kupovinu čiste i peru jednom tjedno, a po potrebi i češće po uočavanju bilo kakve nečistoće'. Ovdje pak, za razliku od prethodne konkurencije, spominju i vanjske kontrole nadležnih službi.
Ipak, da to nije česta praksa sanitarne inspekcije uočljivo je iz odgovora iz trećeg lanca.
"Čistoća košara i kolica za kupce redovito se interno provjerava i osigurava. Nemamo saznanja o provjeri od strane eksternih nadležnih tijela",  rekli su.
Iz svega je očito da neki trgovci već duže vrijeme nisu vidjeli sanitarnog inspektora koji bi zavirio u njihova kolica i košare, te da im je ostavljeno da se njihovom čistoćom sami bave,
kada to slobodno procjene, piše Slobodna nekretnine Trešnjevka Zagreb

Nema komentara:

Objavi komentar