četvrtak, 15. listopada 2015.

BiH kupuje zgrade ambasada u Beogradu i Zagrebu vrijedne po 900.000 eura

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi do sredine naredne godine trebala postati vlasnik novih objekata ambasada koje će kupiti u glavnim gradovima Srbije i Hrvatske za što je predviđeno po 900.000 eura, javlja Anadolu Agency (AA). KBiH kupuje zgrade ambasada u Beogradu i Zagrebu vrijedne po 900.000 euraako je potvrdio Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kupovina diplomatsko-konzularnih predstavništava u Zagrebu i Beogradu omogućit će značajne uštede, s obzirom da se veliki dio budžeta usmjerava na zakupe i troškove.
"Svaka kupovina objekta koji postaje vlasništvo Bosne i Hercegovine je ušteda u budžetu, jer se u prosjeku mjesečno za zakupe izdvaja između 5.000 i 8.000 eura. Kada se to pomnoži sa brojem mjeseci i godina jasno je koliko se sredstava izdvaja za zakupe. Nastavit ćemo sa kupovinom objekata diplomatsko-konzularnih predstavništava, a prioritet ćemo dati regiji. U narednom periodu nakon Beograda i Zagreba očekujemo kupovinu zgrade za ambasadu i u Podgorici u Crnoj Gori", istakao je Hadžikapetanović.
Naime, Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici će utvrditi prijedlog o izmjenama odluke o formiranju komisije za kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u Beogradu i Zagrebu kako bi se okončao taj posao, a nakon što je dio dosadašnjih članova prešao na nove dužnosti.
Sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH istakao je da je inače, tendencija država u regionu da kupuju zgrade diplomatsko-konzularnih
predstavništava u svoje vlasništvo.
"Makedonija već u svom vlasništvu ima 80 posto DKP-ova, a značajan je udio koji je po tom pitanju osigurala i Crna Gora, Hrvatska i Slovenija" naglasio je Hadžikapetanović.
Inače, Bosna i Hercegovina u svom vlasništvu ima zgradu ambasade u Ammanu, u Jordanu, zgradu ambasade u Canberi u Australiji koju je svojim sredstvima izgradila bh. dijaspora, kao i objekat konzulata u Štuttgartu.
Putem sukcesije bivše SFRJ kada je u pitanju BiH do sada je njeno vlasništvo postala zgrada ambasade u glavnom gradu Turske Ankari, Otavi (Kanada), Madridu (Španjolska), Londonu (Velika Britanija) i Oslu (Norveška), te rezidencija u Budimpešti (Mađarska) i Beču (Austrija),
kao i stan u Milanu (Italija) i kuća u Washingtonu (SAD) stanovi prodaja Trešnjevka

Nema komentara:

Objavi komentar