srijeda, 29. srpnja 2015.

Zona tramvaja i parking prodaju stanove u Zagrebu

Interes za nekretninama u gradu iskazuju i stranci, no njih je još uvijek premalo da bi imali utjecaj na cijelu sliku grada. 'Tržište ide u smjeru stabilizacije. Krivo bi bilo reći da smo došli do dna, bolje je reći da se očistilo ono što se očistiti trebalo', zaključuje Ranilović.
S Ranilovićevim tvrdnjama slaže se i Boro Vujović iz Opereta nekretnina. Prema Vujoviću, za kvalitetnim stanovima u zoni tramvaja potražnje uvijek ima, bez obzira na cijenu. Štoviše, stanova u zgradama kvalitetne gradnje već i nedostaje.
Objašnjava kako je kriza na neki način pročistila ukupnu ponudu. Naime građevinske tvrtke koje su gradile samo da se gradi već su odavno zatvorene dok su kvalitetni građevinci i dalje prisutni na tržištu.
Što se cijena stanova u gradu tiče, Vujović u srednjem roku ne očekuje velike promjene ili potrese.
Vedrana Likan iz konzultantske tvrtke Colliers tvrdi da na zagrebačkom tržištu na kupnju prvenstveno utječu faktori poput lokacije stambene nekretnine, kvalitete gradnje te blizine javnog prijevoza, škole, trgovina i sličnog sadržaja te nekretninu većinom potražuju mlade obitelji s djecom, samci i roditelji djece tijekom njihovog visoko školskog obrazovanja.
- U ponudi je i dalje dosta neprodanih novoizgrađenih stanova te stanovi starije gradnje u centru i bližoj okolici centra grada te nekoliko luksuznih stambenih zgrada, kazala je Likan.
Analitičari ZaNe nekretnina pišu pak kako su najtraženiji stanovi u Hrvatskoj i dalje oni manjih površina (od 35 do 55 metara kvadratnih ), po mogućnosti s jednom ili dvjema odvojenim spavaćim sobama, i to najviše u Zagrebu.
Kupci stanova vrlo su različiti i uglavnom kupuju za vlastite potrebe stanovanja. Gotovo uvijek uz potrebu za kupnjom novog stana imaju postojeću nekretninu koju paralelno nude na tržištu, i često je prodaja te nekretnine uvjet za kupnju nove.
Velike promjene i čudesan oporavak tržišta nekretnina u glavnom gradu, ali i u ostatku Hrvatske ne treba očekivati dok su glavna obilježja gospodarske situacije visoka nezaposlenost i emigracija mladog,
radno sposobnog stanovništva te opća neizvjesnost novogradnja Split

Nema komentara:

Objavi komentar