petak, 31. srpnja 2015.

Završena obnova Maškovića hana

To je najznačajni spomenik turskog graditeljstva u Hrvatskoj
Maškovića Han kod Vrane u općini Pakoštane, najveći i najznačajniji spomenik turskog graditeljstva u Hrvatskoj i ujedno najzapadnija građevine islamske arhitekture na tlu nekadašnje turske države - u potpunosti je obnovljen.
Projekt obnove financiran je u sklopu Programa EU za Hrvatsku, IPA 2009., a vrijedan je 2,6 milijuna eura, od čega su 75 posto sredstva Europske unije, a ostatak je osiguralo Ministarstvo kulture.
Han je kao svratište, odmorište i rezidenciju 1644. godine dao izgraditi turski vezir Jusuf Mašković, a nakon njegove smrti gradnja je prekinuta i nikad nije završena prema izvornom projektu.
Sada će obnovljeni han funkcionirati kao višenamjenski kompleks, s malim hotelom, trgovinama, zbirkom lokalnih arheoloških nalaza, restoranom, prostorom za kulturne, znanstvene, turističke, gospodarske manifestacije, što bi sve trebalo doprinijeti gospodarskoj revitalizaciji Vrane, drže u Ministarstvu kulture.
Maškovića han je izrazito monumentalna i reprezentativna građevina pravokutnog tlocrta površine veće od 3.000 četvornih metara. Građen je kao utvrda i zidan od fino klesanih kamenih blokova. Unutarnji prostor podijeljen je na veći dio koji je predviđen za smještaj i ugošćavanje putnika namjernika, te nešto manji koji je vjerojatno trebao biti rezidencija samog vlasnika Maškovića.
U han se ulazi kroz utvrđena vrata u prizemlju glavne stambene zgrade. Nasuprot ulaza je otvoreni paviljon - šedrvan s lukovima pod kojim se nekad nalazila česma. Kod južnog zida smješten je niz konaka - soba, a svaka je imala svoj kamin. Nasuprot konaka su ostaci gospodarskih zgrada i kupališta - hamama.
Islamski stil gradnje naročito se prepoznaje u obliku lukova koji su oštri, zidani vrlo precizno klesanim kamenom.
Maškovića han ima status zaštićenog kulturnog dobra i kulturnog dobra od nacionalnog značaja cijene nekretnina

Nema komentara:

Objavi komentar