petak, 16. siječnja 2015.

U studenom 19,4 posto manje odobrenja za građenje

ZAGREB - Tijekom studenog prošle godine u Hrvatskoj su izdana ukupno 572 odobrenja za građenje, što je 19,4 posto manje u odnosu na studeni godine prije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Tako se u studenom prošle godine treći mjesec zaredom bilježi pad broja izdanih odobrenja za građenje na godišnjoj razini po dvoznamenkastim stopama - u rujnu je njihov broj smanjen za 15,9 posto, a listopadu za 12,4 posto.
Odobrenjima za građenje izdanima u studenom prošle godine predviđeno je izvođenje građevinskih radova u ukupnoj vrijednosti od 2,53 milijarde kuna, od čega 940,5 milijuna kuna iznosi predviđena vrijednost radova na zgradama, a gotovo 1,6 milijardi kuna na ostalim građevinama.
U usporedbi s jedanaestim mjesecom 2013. godine, predviđena vrijednost radova na zgradama niža je za 1,4 posto, dok je predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama viša čak 130,1 posto od vrijednosti predviđene odobrenjima iz studenog 2013.
Pritom podaci DZS-a pokazuju da se većina radova predviđenih odobrenjima izdanima u studenom 2014. godine odnosi na radove na novogradnjama, na koje se odnosi 423 odobrenja i na koje 'otpada' više od 1,5 milijardi kuna planirane vrijednosti radova.
Kumulativno, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine izdano je 0,8 posto više odobrenja za građenje nego u istom razdoblju prethodne godine, odnosno njih 5.992, a njima je predviđena vrijednosti radova od gotovo 18,5 milijardi kuna.
U Hrvatskoj gospodarskoj komori ocjenjuju da praktički stagnantno kretanje broja odobrenja za građenje još uvijek ne pruža dovoljno argumenata za nadu da bi se uskoro mogli preokrenuti negativni trendovi u građevinskoj aktivnosti stanovi Dubrava Zagreb

Nema komentara:

Objavi komentar