četvrtak, 22. siječnja 2015.

U prosincu mješovito ostvarenje indeksa iz ankete pouzdanja potrošača

Posljednji podaci HNB-a koji pokazuju rezultate mjesečnog anketnog istraživanja percepcije potrošača u prosincu su zabilježili pogoršanje kretanja indeksa očekivanja potrošača (IOP), dok su ostala dva kompozitna indeksa pouzdanja potrošača (IPP) i indeks raspoloženja potrošača (IRP) zabilježila blago poboljšanje na mjesečnoj razini. Istovremeno, u usporedbi s istim mjesecom 2013. sva tri indeksa zabilježila su u prosincu godišnji rast.
Kompozitni indeks IOP koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj zabilježio je blagi mjesečni pad za -0,3 indeksnih bodova spustivši se sa -24,0 koliko je iznosio u studenom na -24,3 u prosincu. Premda je na godišnjoj razini ostvario blagi oporavak u iznosu od 2 indeksna boda, činjenica je da se kontinuirano nalazi na razinama s negativnim predznakom, odražavajući posljedice dugogodišnje recesije i izrazito nepovoljnih kretanja na tržištu rada.
Istovremeno, indeks pouzdanja potrošača (IPP) koji pored navedenih komponenti IOP indeksa u sebi sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje, porastao je s razine -37,0 koliko je iznosio u studenom na -35,6 u prosincu ostvarivši blagi pozitivan mjesečni pomak od 1,4 indeksna boda (+5 bodova više u odnosu na isti mjesec 2013.). Pozitivan doprinos mjesečnom rastu ovog indeksa došao je od nešto boljeg anketnog rezultata koji se odnosi na očekivanja u pogledu veće štednje u slijedećih 12 mjeseci, što je vjerojatno potaknuto očekivanjima potrošača u svezi s novim zakonom o porezu na dohodak (koji bi mogao osloboditi jedan dio uvećanog neto dohotka u svrhu štednje). Istovremeno, negativan doprinos kompozitnom IPP indeksu došao je od lošijeg anketnog rezultata koji se odnosi na procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih godinu dana.
U prosincu je zabilježen i mjesečni rast kompozitnog indeksa IRP koji pokazuje rezultate anketnog ispitivanja na tri razine: ocjenu financijske situacije kućanstva i ocjenu ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te stav o trenutnoj mogućnosti ulaganja u kupnju trajnih dobara za kućanstvo. Ovaj indeks je porastao sa -43,9 u studenom na -42,4 u prosincu dok je na godišnjoj razini zabilježio također pozitivan rast od 3 indeksna boda. Pozitivan doprinos mjesečnom rastu ovog indeksa došao je od boljih anketnih rezultata koji se odnosi na ocjenu trenutnih mogućnosti ulaganja u kupnju trajnih dobara za kućanstvo, što ne iznenađuje obzirom da je pred kraj godine uobičajeno izraženija potrošnja, dodatno potaknuta i sezonskim sniženjima.
No, bez obzira na izvjesne pozitivne pomake u pojedinim indeksima, važno je naglasiti da se sva tri kompozitna indeksa kreću duboko ispod pozitivnih vrijednosti indeksa (koji je inače definiran u rasponu od -100 do 100), odražavajući i dalje visoku razinu potrošačkog pesimizma koji je u pozitivnoj vezi s izostankom oporavka realnog gospodarskog sektora stanovi Zadar

Nema komentara:

Objavi komentar