petak, 29. kolovoza 2014.

Šosterič: Nova Muzička akademija iznikla je iz sna

ZAGREB - Arhitekt Milan Šosterič, autor projekta nove zgrade Muzičke akademije u Zagrebu, novog hrvatskog "hrama glazbe" koji bi po mnogima mogao postati ikona suvremene hrvatske arhitekture, zadovoljan je realizacijom njegove zamisli, čija je konačna vizura "iznikla iz sna". Projekt vrijedan ukupno 210 milijuna kuna, više od deset godina od njegove izrade i šest od početka radova, za manje od dva mjeseca trebao bi otvoriti svoja vrata i konačno pod jednim krovom objediniti sve odsjeke Akademije s njezinih 150 stalno zaposlenih, nekoliko desetaka vanjskih suradnika i 550 studenata, trenutno raspoređenih na četiri gradske lokacije za koje se plaćaju visoke najamnine.
"S arhitektonsko-urbanističkog gledišta zadovoljan sam izvedenim", kazao je Šosterič u razgovoru za Hinu.
Njegov rad u potpunosti je poštovao zadani pravilni raster originalnog projekta stare zgrade Ferimporta ahitekta Stanka Fabrisa iz 1963.
Konačna izvedba u nekim se stvarima znatno razlikuje od originalnog projekta, ali ne toliko u arhitektonskom smislu – gdje razlike postoje ali se "ne vide" - već u provedbi tehnoloških rješenja, objasnio je arhitekt.
"Što se tiče provedbe tehničkih rješenja, u detaljima postoje djelomične razlike. No, to je jednostavno tako, a u onome što se vidi konačni izgled zgrade uglavnom je onakav kako sam očekivao", kazao je.
Prema Šosteričevu projektu iz 2004., na 12 tisuća četvornih metara raspoređenih na dvije podzemne i osam nadzemnih etaža nalaze se brojne prostorije za nastavu, individualne vježbaonice, biblioteka i čitaonica, dvije koncertne dvorane, multimedijski studio, te još niz sadržaja poput kafića, apartmana za goste Akademije i dvoetažne podrumske garaže, a sve garnirano posebnim teretnim ali i panoramskim liftovima.
Zbog bolje izolacije, mnogi su zidovi nakošeni pa su prostorije, posebno na polukružnim gornjim katovima, projektirane ukoso i zaobljeno.
No, jedinstven izgled zgradi, koji bi je trebao učiniti prepoznatljivom zagrebačkom vizurom, daje krovna ovojnica u duginim bojama, upotpunjena monumentalnom crnom stupovnom strukturom koja natkriljuje glavni ulaz, te 29 metara visokom nakošenom iglom i kuglom ispred njega.
Dugo se spekuliralo što oni simboliziraju, te su se u medijima pojavile interpretacije igle kao dirigentskog štapića ili gramofonske igle, a za kuglu je rečeno da će to biti replika skulpture "Prizemljeno Sunce" Ivana Kožarića. Naime, Šosterič je originalno i planirao tražiti premještanje "Sunca" s njegove sadašnje pozicije u Bogovićevoj ulici na Trg maršala Tita - što je i bila njegova originalna lokacija. No, umjetnik na to nije pristao. Nakon što je kugla jučer postavljena ali u drugoj boji, Kožarić je najavio da će tražiti od Grada da se ona od tamo makne.
Šosterič negira da je riječ o replici, te ističe kako su i igla i kugla rezultat zamisli koja mu se pojavila u snu.
"Igla predstavlja san. To je vertikala koja je iskočila iz vertikala kuće u snu i zatreperila u kosom položaju. Potom sam je fiksirao za tlo tako što sam je proširio pri dnu a zašiljio pri vrhu i postala je dio oblikovanja", kazao je.
Kako mu se istodobno igla nametnula i kao muški simbol, osjetio je potrebu da ju kontrastira formom koja bi simbolizirala ženskost. "U igri kontrasta koja je ovdje prisutna i kroz boje i kroz formu, bilo mi je neophodno u odnosu na muški simbol kao kontrast uvesti i ženski simbol. Taj ženski simbol je kugla koja zajedno s iglom čini ravnotežu kao svi kontrasti ako ih stavite zajedno", pojasnio je apartmani Zadar

Nema komentara:

Objavi komentar