srijeda, 13. kolovoza 2014.

Nastavak pada proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda

Deflatornim kretanjima u srpnju (treći mjesec za redom) više doprinose cijene na domaćem tržištu budući da su proizvođačke cijene ukupnih industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile godišnji pad od 2,4%, dok su cijene na nedomaćem tržištu snižene 0,9%. U odnosu na lipanj cijene na domaćem tržištu porasle su 0,3%, a na nedomaćem 0,2%.
Isključujući energiju PPI indeks na domaćem tržištu zabilježio je također pad od 2,4% u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Promatrano prema kategorijama GIG-a, proizvođačke cijene u intermedijarnim proizvodima ostvarile su pad od 3,2% u usporedbi sa srpnjem prethodne godine, dok su proizvođačke cijene u energiji i netrajnim proizvodima za široku potrošnju pale za 2,5%. Rast proizvođačkih cijena zabilježen je u kategoriji trajnih proizvoda za široku potrošnju uz blagu stopu rasta od 0,4%. U okviru posljednjeg rebalansa proračuna Hrvatskih voda revidiran je tj. povećan plan prihoda od naknada za korištenje voda, a posljedično se takva fiskalna mjera reflektirala i na dvoznamenkasto povećanje proizvođačkih cijena u području skupljanja, pročišćavanja i opskrbe vodom. Tako je u srpnju zabilježen njihov rast od visokih 19,1% u usporedbi s istim mjesecom prošle godine.
Narednih mjeseci očekujemo nastavak pada proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, ali uz nešto blaže stope. Na razini cijele godine cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu po prvi puta nakon 2009. zabilježit će negativne stope rasta. Očekujemo prosječnu stopu pada cijena industrijskih proizvoda  od približno 2% u usporedbi s 2013. godinom stanovi Varaždin

Nema komentara:

Objavi komentar