srijeda, 25. rujna 2013.

Ovršene nekretnine prodavat će se na elektroničkoj dražbi

Ovršni zakon koji je stupio na snagu 15. listopada prošle godine uskoro bi trebao pretrpjeti prve izmjene. Ministarstvo pravosuđa će, kako doznajemo, krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna objaviti i u javnu raspravu pustiti izmjene Ovršnog zakona. Mijenja se što sadržajno, a što tehnički oko 70 odredbi toga zakona cijene nekretnina
Izmjenama se, doznajemo u Ministarstvu pravosuđa, željelo postići tri cilja: povećati učinkovitost ovršnog postupka, spriječiti zloupotrebe te ojačati pravni okvir koji će štititi kako one koji su pod ovrhom, tako i ovrhovoditelje. Izmjenama Ovršnog zakona nastojat će se stati nakraj praksi da žrtva ovrhe ponekad postaje građanin koji nikome nije dužan, ali nosi isto ime i prezime kao onaj koji jest.
Želi li ovrhovoditelj zaista realizirati svoj ovršni nalog, morat će javnom bilježniku ili sudu dostaviti precizne podatke o dužniku kako bi sud ili javni bilježnik od Porezne uprave mogli dobiti dužnikov OIB. Samo ovršni nalozi s OIB-om bit će poslani dužniku, dok će se oni bez OIB-a poništavati.

Nema komentara:

Objavi komentar