utorak, 29. ožujka 2016.

Rijeka europska prijestolnica kulture 2020.

Proces selekcije trajao je gotovo dvije godine i odvijao se putem Ministarstva kulture. Na poziv objavljen u lipnju 2014., prijavu je do travnja 2015. podnijelo devet zainteresiranih gradova. Povjerenstvo stručnjaka je, nakon evaluacije, u svibnju 2015. preporučilo četiri za drugi natječajni krug. Uz gradove odabrane u drugi krug, za naslov su se još kandidirali Đakovo, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb.
Svi gradovi odabrani u drugi krug ispunili su sve tražene kriterije programa, raspoređene u šest kategorija: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost provedbe, doseg i upravljanje. Rijeka je prihvaćena kao luka različitosti, postindustrijski grad rada i migracija, koji stvara kreativnost i kulturu.
Europska prijestolnica kulture inicijativa je Europske unije kojoj je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkoga razvoja europskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi pridonijela zbližavanju njezinih naroda i boljem međusobnom razumijevanju. Svake godine izabere se po jednan grad u dvije države članice EU -a pa će tako 2020.
uz Rijeku naslov ponijeti i jedan grad iz Irske, a on će se znati u srpnju nekretnine

Nema komentara:

Objavi komentar