petak, 1. travnja 2016.

Za obnovu Vodotornja dosad donirano 700.000 kuna

VUKOVAR - Projekt “Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva” u proteklih je samo nekoliko mjeseci u cijelosti opravdao svoj naziv, jer na poziv upućen iz Grada Vukovara, taj obnoviteljski projekt doista ujedinjuje Hrvatsku. Pokazatelj je toga i činjenica da su dijelom priče o predstojećoj obnovi toga simbola stradanja, ali i otpora Vukovara agresiji 1991. godine, svojim donacijama već postali hrvatski gradovi, općine i županije, tvrtke, sportaši, građani, djeca i mladi....
U akciji koju su krajem 2015. pokrenule vukovarske gradske vlasti dosad je, naime, kako je nedavno izjavio gradonačelnik Ivan Penava, prikupljeno oko 700.000 kuna.
– Priča oko vodotornja ide u dobrom smjeru i to je priča oko koje će se ujediniti cijela Hrvatska – kazao je pritom Penava. Odjekom akcije za Vukovar je, rekao nam je jučer, vrlo zadovoljan. – Već time što vidim nazive iz svakog mjesta po Hrvatskoj pa sve do Washingtona i Sydneyja zadovoljstvo je veliko i to nam govori da smo uspjeli u namjeri hrvatskog zajedništva, a to nam je puno važnije od financijskog dijela priče. A s te strane imao sam takav osjećaj da bismo, ako treba, u tom zajedništvu bili u stanju i za dva vodotornja prikupiti sredstva. Potvrdu da je tome tako dobivamo na svakom koraku – rekao je gradonačelnik Vukovara i dodao kako, zbog tolikog interesa, ne sumnja u pozitivan ishod priče, pa i u dijelu gdje se očekuje financijska potpora iz državnog budžeta. – Interes je velik, velike su emocije oko projekta vodotornja, ljudi se neprestano javljaju – zaključio je Penava.
Prema njegovim riječima, prvi konkretni radovi na obnovi vukovarskog vodotornja, nakon ishođenja sve dokumentacije, mogli bi početi za dva-tri mjeseca, dok se očekuje da će radovi biti završeni do ljeta 2017. godine.
Inače, rekonstrukcija vodotornja koji će sa svim svojim ratnim ranama ostati trajni podsjetnik na obranu Vukovara, ali i trajni pogled u budućnost na tragu zajedništva pokazanog u najtežim vremenima stvaranja Hrvatske, koštat će oko 20 milijuna kuna. Prema projektu, iza kojeg stoji zagrebačka Radionica arhitekture, bit će to memorijalni park s parkiralištem, dječjim igralištem, ugostiteljskim objektom, a svi elementi bili bi izgrađeni zelenom arhitekturom. Ulaz u vodotoranj bit će na istom mjestu, koji potom vodi do vanjskog panoramskog dizala usmjerenog prema Dunavu,
kojim će se dolaziti do memorijalne sobe stanovi Kacunar

Nema komentara:

Objavi komentar