srijeda, 18. studenoga 2015.

U MUO stigla zbirka vrijednih portugalskih azulejosa

Azulejosi potječu iz zgrade veleposlanstva bivše SFRJ u Lisabonu koja je sukcesijom konzularne imovine pripala Hrvatskoj
U zagrebački Muzej za umjetnost i obrt (MUO) prošloga je tjedna stigla vrlo vrijedna zbirka tradicionalnih portugalskih umjetničkih pločica azulejos, donacija Ministarstva vanjskih i europskih poslova fundusu muzejske Zbirke keramike.
"Riječ je o keramičkim pločicama koje pripadaju tzv. zlatnom dobu portugalskih azujelosa s kraja 17. i početka 18. stoljeća, tržišne vrijednosti oko 300.000 do 400.000 eura, no nemjerljive kulturne vrijednosti“, pojasnio je prilikom primopredaje ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović.
Donacija uključuje 11 panoa oplatnih pločica koje, rečeno je, predstavljaju sponu između dalekoistočne i holandske zbirke koja je dosad nedostajala u fundusu muzeja i bez koje je nemoguće dati pravu sliku u povijesnom razvoju i umjetnosti keramičkih opločenja u Europi, navode iz MUO.
Tim više ta donacija predstavlja višestruki doprinos fundusu MUO-a, čija Zbirka keramike broji više od 8.000 umjetnina, te je jedna od najstarijih
temeljnih muzejskih zbirki.
Azulejosi potječu iz zgrade veleposlanstva bivše SFRJ u Lisabonu koja je sukcesijom konzularne imovine pripala Hrvatskoj. Palača je zbog predimenzioniranosti prodana, a od portugalskog ministarstva kulture zatraženo je odobrenje za izvoz vrijednih pločica. Još šest panoa pločica ostalo je u novoj zgradi hrvatskog veleposlanstva u Lisabonu.
Pločice će postati dio podzbirke građevinske keramike muzejske Zbirke keramike, jedinstvene u Hrvatskoj, u kojoj se čuvaju keramičke umjetnine koje su u svojoj izvornoj namjeni bile vezane za arhitekturu.
Najstarije i najvrjednije umjetnine u podzbirci građevinske keramike su fragmenti perzijskih podnih pločica iz 15. stoljeća, potom španjolske oplatne pločice iz 16. stoljeća, te nizozemske oplatne pločice iz 17. i 18. stoljeća.
Azulejosi prvo idu u restauraciju, nakon čega će, u roku od godinu i pol biti složene u panele,
od kojih će dva biti uvrštena u Stalni postav muzeja, najavili su iz MUO stanovi Split

Nema komentara:

Objavi komentar