utorak, 3. ožujka 2015.

Reka Sava može da greje stanove u Beogradu

BEOGRAD - Beograd je izuzetno mesto na kome je moguće proizvoditi toplotu, koristeći ekološki napredne toplotne pumpe koje bi Beograđanima grejale radijatore, rečeno je na konferenciji o grejanju i hlađenju održanoj u Briselu.
Beograd se nalazi na dve reke što mu daje prednost u odnosu na mnoge druge gradove da postane ne samo nacionalni, već i regionalni lider u korišćenju obnovljivih izvora energije za daljinsko grejanje, rečeno je na skupu.
Koristeći toplotu iz reke Save, od jedne jedinice električne energije, toplotne pumpe mogu da proizvedu između tri i 3,5 jedinica toplotne energije, što je jeftinije od cene uvezenog gasa, naveo je, u prezentaciji na energetskoj konferenciji u Briselu, predstavnik kompanije Star Renewable Energy Dave Pearson.
On je, kako je Tanjugu saopšteno iz te kompanije, predstavio i tehničke karakteristike budućeg projekta. Građani Beograda, kako je naveo,
imali bi koristi od toga jer bi plaćali manje račune za grejanje i imali bi stabilniji izvor toplote
koji ne zavisi od uvoza energenata i svetskih geopolitičkih prilika.
Ovaj projekat, kako se navodi, doprineće ostvarivanju obaveznih ciljeva Srbije u pogledu obnovljive energije do 2020. godine, a samim tim i pristupanju Srbije Evropskoj uniji.
Firma Star Renewable Energy blisko sarađuje sa domaćom kompanijom River Power Solutions koja je Gradu Beogradu, odnosno Beogradskim elektranama, dostavila predlog projekta izgradnje kapaciteta obnovljivih izvora grejanja.
Konferencija u Briselu, održana pre dva dana, bila je posvećena potencijalima Evrope u domenima grejanja i hlađenja na jedinstvenom evropskom energetskom tržištu.
Skupu su prisustvovali brojni zvaničnici zemalja članica Evropske unije,
predstavnici lokalnih samouprava, nevladinog sektora i akademske javnosti stanovi Zagreb Centar

Nema komentara:

Objavi komentar