ponedjeljak, 23. ožujka 2015.

Deset kandidata za kupnju zemljišta za LNG terminal

ZAGREB - Na Hypov natječaj za prodaju zemjišta na kojem bi se trebao graditi LNG terminal, javilo se deset ponuditelja. Među njima je i kazahstanska Devon grupa koja je svojedobno željela kupiti Dinu Petrokemiju, te jedna tvrtka registrirana u Švicarskoj, s kineskim kapitalom, piše Večernji list.
U petak je okončan natječaj na kojem Hypo na temelju založnog prava prodaje svoja potraživanja koja ima nad imovinom Dioki drupe, koja je vlasnik tvrtke Ćuf u čijoj je bilanci evidentirano spomenuto zemljište.
Tvrtka koja kupi potraživanja mogla bi biti i budući ulagač u LNG terminal, a zasigurno će surađivati s budućim ulagačima. Po završetku natječaja, održat će se Odbor vjerovnika Diokija na
kojem bi se nakon dvije godine trebala donijeti odluka o odluka o sudbini Dina Petrokemije.
LNG terminal trebala bi graditi tvrtka LNG Hrvatska. Projekt ide dosta sporo, iako je ovoga tjedna Pricewaterhouse Coopers (PwC) odabran za savjetnika državne tvrtke LNG Hrvatska za pripremu projekta gradnje terminala ukapljenog plina na Krku.
PwC je za ovu ponudu objedinio snage iz podružnica u Zagrebu, Nizozemskoj i Italiji, a za savjetovanje u pripremi 630 milijuna eura vrijednog projekta terminala na Krku dobit će 17,3 mil. kuna. Nakon sklapanja ugovora u 560 dana trebali bi izraditi poslovni i pravni model gradnje terminala. Uz ostalo,  pripremit će dokumentaciju za nadmetanje i odabir strateških i financijskih ulagača, ishoditi odobrenja za izuzeće za novi infrastrukturni projekt te pomoći oko odabira pružatelja usluga korištenja terminala.
Na nužnost izgradnje LNG terminala Hrvatsku je ovoga tjedna ponovno upozorila američka administracija,
točnije ministar energetike Amos Hochstein stanovi Beograd

Nema komentara:

Objavi komentar