srijeda, 7. studenoga 2012.

Gotički portal iz 16. stoljeća se obnavlja


Počela je obnova gotičkog portala iz 16. stoljeća koji se nalazi u užem središtu Šibenika, na gradskoj palači u Vodičkoj ulici. Portal je izradio nepoznati autor, a stilski ga se svrstava u cvjetnu gotiku. Kako ističu restauratori, od drugih se šibenskih gotičkih portala razlikuje svojom visinom, te je elegantniji i izduženiji. Taj vrijedni arhitektonski detalj, jedan od mnogobrojnih u šibenskoj povijesnoj gradskoj jezgri stanovi, nalazi se na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske pri Ministarstvu kulture, Upravi za zaštitu kulturne baštine.

Njegovu obnovu i spas od daljnjeg propadanja potaknuli su članovi Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, udruge koja je osnovana s ciljem djelotvornije brige o šibenskim, a time i nacionalnim i svjetskim kulturnim vrijednostima.Prema riječima Hrvoja Zekanovića, predsjednika Društva, šibenskom je projektu, koji se našao među 684 prijava za novčanu potporu, odobrena donacija od 52.000 kuna. Taj je iznos jednak troškovima restauracije, prema troškovniku koji je predočio konzervator - restaurator Silvije Pranjić. Detalj kamene plastike. Odobrenom restauracijom i konzervacijom uklonit će se oštećenja na kamenu i štetne naslage, izrazito velik dio štetnih soli koje dugoročno nagrizaju kamen, kao i štetni sloj crne prljavštine.

Predviđeni projekt znatno će pridonijeti očuvanju i prezentaciji vrijednog arhitektonskog detalja kamene plastike na pročelju gradske kuće, kao segment ukupne kulturno povijesne baštine grada Šibenika, ističe Marko Menđušić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Šibeniku, u rješenju kojim se odobravaju spomenuti radovi.

Nema komentara:

Objavi komentar