utorak, 2. kolovoza 2016.

Nakon Brexita samo Njemačka raste, Britansko gopodarstvo posustaje

U ponedjeljak objavljeno izvješće tvrtke Markit pokazalo je da je u srpnju, neposredno nakon referendumske odluke Britanaca o napuštanju Europske unije, oštro pala aktivnost britanskih poduzetnika.
Gospodarske aktivnosti u Britaniji oštro su posustale nakon 'Brexita' u gotovo svim područjima, što bi tu otočnu zemlju moglo odvesti u recesiju, a usporava se i rast eurozone, pokazuju posljednji podaci.
U ponedjeljak objavljeno izvješće tvrtke Markit pokazalo je da je u srpnju, neposredno nakon referendumske odluke Britanaca o napuštanju Europske unije, oštro pala aktivnost britanskih poduzetnika.
 PMI indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru potonuo je s 52,4 boda, koliko je iznosio u lipnju, na samo 48,2 boda, najnižu razinu od veljače 2013. godine.
To izvješće, temeljeno na anketi u 600 industrijskih kompanija, pokazuje situaciju u vezi narudžbi, proizvodnje, zaposlenosti, isporukama i zalihama kompanija, a
 kretanje PMI indeksa iznad 50 bodova ukazuje na rast, a ispod te razine na slabljenje aktivnosti.
"Pad aktivnosti zabilježen je širom industrije, pri čemu je proizvodnja smanjena u tvrtkama svih veličina u potrošačkom, intermedijarnom i investicijskom sektoru. No, izvoznici su izvijestili o rastu zbog pada tečaja funte", kazao je Rob Dobson, ekonomist u tvrtki Markit.
To je jedno od niza izvješća koja ukazuju da se aktivnosti u britanskom gospodarstvu usporavaju nakon odluke o 'Brexitu' 23. lipnja, a mnoga pokazuju i da je palo povjerenje potrošača.
A to, pak, potvrđuje teze onih analitičara koji očekuju da će u roku od godinu dana britansko gospodarstvo uroniti u recesiju.
Analitičari Goldman Sachsa odmah su nakon odluke o 'Brexitu' poručili da će Britanija uroniti u recesiju u roku od godinu dana, vjerojatno početkom 2017. godine.
Njemačka raste, ostali posustaju
Premda ne tako oštro, u srpnju je usporena i proizvodna aktivnost u eurozoni. PMI indeks skliznuo je s 52,8 bodova, koliko je iznosio u lipnju, na 52 boda.
To nije tako zabrinjavajući pad, kažu analitičari, ali upozoravaju na neujednačenost aktivnosti širom tog bloka.
"Pogledate li ispod glavne brojke, naći ćete zabrinjavajuće pokazatelje. Snažan rast proizvodnje i zaposlenosti bilježi se samo u Njemačkoj, dok je rast gotovo zasutavljen u Italiji i Španjolskoj, dok Francuska i Grčka bilježe pad aktivnosti", kaže Chris Williamson, glavni ekonomist u Markitu.
To bi, smatraju analitičari, moglo na jesen navesti Europsku središnju banku (ECB) na daljnje labavljenje monetarne politike, dok će britanska središnja banka najvjerojatnije već u kolovozu smanjiti
kamatne stope kako bi pokušala spriječiti daljnje slabljenje gospodarstva nekretnine Split

Nema komentara:

Objavi komentar