srijeda, 31. kolovoza 2016.

Na dalmatinskom otoku pokrenuli projekt kako bi smanjili broj pretile djece

Voditeljica projekta nutricionistkinja Olja Martinić ističe kako je zabrinjavajući podatak o 20 posto pretile djece na Braču te da je projekt pokrenut zato što obitelji neće same moći svladati taj problem.
"Važno je da prilikom mjerenja već sljedeće godine dobijemo drugačije podatke od ovogodišnjih. Svjesni smo kako određene životne navike djece na Braču nisu dovele do tako velikog postotka. Zbog svega smo stupili u kontakt sa Institutom za antropologiju koji od prošle godine provodi međunarodnu širu studiju, odnosno projekt 'Kohortna studija rođenih na istočnojadranskim otocima'. Cilj nam je da djeca koja su u programu poprave svoje stanje i da se više nikada ne susretnemo s podatkom od 20 posto pretilih na Braču. Program je otvoren za svu djecu otoka, a obuhvatit će djecu vrtića i škola, te će se uz to organizirati i druženje s roditeljima", rekla je Martinić.
Suradnica na Institutu za antropologiju Dubravka Havaš Auguštin rekla je je kako se kroz "Kohortnu studiju rođenih na istočnojadranskim otocima" istražuje pristunost metaboličkog sindroma u tamošnjoj populaciji.
"Metabolički sindrom je skup poremećaja koji uključuju debljinu, povišeni krvni tlak i dijabetes tipa 2. To je opsežan skup kroničnih bolesti koji sve više zahvaća odraslo stanovništvo naše zemlje. Preko 30 posto hrvatske odrasle populacije boluje od metaboličkog sindroma, a naročito neke otočne populacije, što se ne bi očekivalo s obzirom na tradicionalni stil života, mediteransku prehranu i ostale okolišne uvjete. Situacija je zapravo obrnuta jer imamo veliku učestalost metaboličkog sindroma na otocima. Zabrinjavajući je i podatak da sve više djece ima prekomjernu tjelesnu težinu, a značajan postotak njih i povišeni krvni tlak", kazala je Havaš Auguštin.
U istraživanju sudjeluje oko 700 trudnica i njihove djece na Hvaru, Braču, Korčuli, Solinu i Splitu, a cilj je na temelju dobivenih rezultata stvoriti populacijski prilagođeni model rane intervencije kod kroničnih bolesti, što bi trebalo pridonijeti zdravlju budućih naraštaja. Provodi se u KBC-u Split, ginekološkim i pedijatrijskim ordinacijama u Solinu, Splitu i na otocima, a uz domaće sudjeluju i strani stručnjaci.
"Upravo se u splitskom rodilištu proteklih dana rodilo prvo dijete s Brača čija majka sudjeluje u projektu, pa će tako i ono biti dio studije. Cilj je predložiti strategiju rane prevencije i rane intervencije takvih poremećaja", naglasila je Havaš Auguštin,.
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković kaže kako je to dugoročni projekt pa će trebati vremena da se dođe do određenih rezultata. Supetar je četvrti grad u Hrvatskoj u kategoriji manjih gradova koji ulažu čak 18 posto sredstava u razvoj sporta i aktivnosti djece, pa je logično da se vodi briga i o poboljšanju zdravlja djece.
Najavila je da će projekt pokušati kandidirati za dobivanje sredstava iz  EU fondova stanovi Zagreb Centar

Nema komentara:

Objavi komentar