četvrtak, 4. veljače 2016.

Hoće li porez na nekretnine oživjeti ili dotući slavonsko selo?

Ekonomski institut u Zagrebu je načinio analizu prema kojoj je prazna svaka jedanaesta nekretnina u Hrvatskoj i tu nisu uračunate vikendice, već samo stanovi i kuće i slaže se da bi uvođenje poreza potaknulo vlasnike da prodaju ili obnove kuće i tako aktiviraju kapital koji stoji neiskorišten. No, u Slavoniji i Baranji, ali i u drugim krajevima odakle se ljudi iseljevaju poput Dalmacije i Like, kažu kako je premijer to dobro zamislio, ali za njihove prazne kuće nitko nije zaineresiran pa zato i stoje prazne i propadaju.
Ideja kako bi se na ovaj način potaknula stanogradnja, također nema uporišta u stvarnosti Slavonije jer cijene nekretninama već godinama opadaju budući je daleko veća ponuda od potražnje i na tržištu nekretnina je osjetan višak stanova, posebice obiteljskih kuća. U Hrvatskoj je 17 do 20 tisuća neprodanih novih stanova.
Iako je jedna od preporuka Europske komisije uvođenje poreza na stanove i kuće, ali i na druge nekretnine poput lokala, poslovnih pogona i čitavih tvornica (a toga ima jer oni koji su u privatizaciji jeftino dobili kakvu tvornicu, uništili su proizvodnju, rastjerali radnike, ali nekretnine ljubomorno čuvaju i čekaju priliku da ih povoljno prodaju!!!) koje su prazne,
Hrvatska je još uvijek jedna od samo nekoliko europskih država koje nemaju ovakav porez novogradnja Samobor

Nema komentara:

Objavi komentar