ponedjeljak, 15. veljače 2016.

Dubrovnik postaje Smart City

U prvoj fazi na zaslonima će biti dostupne informacije o stanju slobodnih mjesta na parkinzima koji već imaju senzore kao i u javnim garažama. Korisnici koji imaju pametne telefone moći će koristiti aplikaciju koja će dostavljati informacije o realnom stanju zauzeća svih gradskih parkinga.
Projekt Smart City omogućit će i besplatni gradski Wi-Fi velike brzine i propusnosti (50 Mbit/s).
Usto, ovaj projekt uključuje i sustav daljinskog upravljanja javnom rasvjetom i ugađanje intenziteta osvjetljenja i potrošnje javne rasvjete ovisno o kretanju ljudi i prometa pored rasvjete. U vremenu kada nema pokreta u blizini, javna rasvjeta svijetlit će smanjenim intenzitetom, a u slučaju evidencije pokreta rasvjeta će se pojačavati.
Ugradit će se brojni senzori koji će pratiti kakvoću zraka i druge parametre koji utječu na okoliš. Informacije će u prvoj fazi biti dostupne akademskoj i istraživačkoj zajednici te institucijama za javno zdravstvo, a u drugoj fazi planirano je da određene informacije budu objavljene u javnosti.
"Radovi na implementaciji pametnog parkinga, što je jedan od faza pilot projekta Smart City, trajat će do kraja ovog tjedna, a već krajem veljače krenut će se u izmjenu javne rasvjete na području oko parka Luja Šoletića. Ovako će Dubrovnik testirati mogućnosti primjene tehnologije koje najviše odgovaraju našim potrebama, a utječu na učinkovitije upravljanje prometom u mirovanju i javnom rasvjetom“,
kazala je Maja Brzić, koordinator Smart City projekta ispred Grada Dubrovnika stanovi Beograd

Nema komentara:

Objavi komentar