srijeda, 22. listopada 2014.

Oporavak cijena kuća u EU u drugom kvartalu; u Hrvatskoj osjetno sporiji pad

Među zemljama članicama najveći je rast cijena kuća na godišnjoj razini u drugom tromjesečju zabilježila Estonija, od 14,5 posto. Slijedi Irska s rastom cijena od 12,5 posto i Velika Britanija, gdje su porasle 10,2 posto.
Najizrazitiji pad cijena kuća na godišnjoj razini bilježile su pak Slovenija i Italija, od 9,8 odnosno 4,8 posto.
I na tromjesečnoj su razini cijene kuća u EU snažno porasle u razdoblju od travnja do lipnja, i to za 1,4 posto, što je njihov najsnažniji rast u gotovo sedam godina. U prva tri ovogodišnja mjeseca gotovo su stagnirale, uz skromnu stopu rasta od 0,2 posto.
Među članicama EU-a najveći je rast cijena kuća na tromjesečnoj razini zabilježila Irska, od 6,8 posto. Slijedi Litva sa 4,1 posto. Slovenija je pak ponovo prednjačila padom cijena kuća, za 2,6 posto.
U Hrvatskoj su cijene kuća prema preliminarnim podacima Eurostata u drugom tromjesečju porasle 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su se smanjile 2,7 posto. Prošli su puta u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s krajem lipnja porasle na tromjesečnoj razini u zadnja tri mjeseca prošle godine, kada su uvećane blagih 0,2 posto.
U eurozoni su cijene kuća u drugom tromjesečju 2014. stagnirale na godišnjoj razini dok su u odnosu na prethodna tri mjeseca porasle 0,9 posto, izračunali su u Eurostatu nekretnine oglasnik

Nema komentara:

Objavi komentar