četvrtak, 2. listopada 2014.

Jakovina: Vlasnici poljoprivrednih zemljišta neće snositi troškove komasacije

Komasacija je skup administrativnih i tehničkih postupaka kojima se male i usitnjene površine poljoprivrednog zemljišta sjedinjuju u veće, uređuje se putna i kanalska mreža te sređuju vlasnički odnosi na zemljištu.
"Cilj nam je okrupnjavanje posjeda i katastarskih čestica u veće i pravilnije radi njihovog ekonomičnijeg iskorištavanja i stvaranja povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje", kazao je ministar Jakovina.
Komasacijom bi, kazao je, trebalo biti obuhvaćeno oko 280 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta za što je potrebno osigurati oko 840 milijuna kuna, a u prvom šestogodišnjem razdoblju od 2015. do 2020. treba obuhvatiti oko 90 tisuća hektara.
"Troškovi komasacije procjenjuju se na oko 3000 kuna po hektaru, a za provođenje plana komasacije za prvo petogodišnje radoblje ukupni se troškovi procjenjuju na 270 milijuna kuna odnosno oko 45 milijuna kuna godišnje", rekao je Jakovina dodavši kako će se sredstva osigurati u državnom proračunu, proračunu jednica lokalne, područne i regionalne samouprave te iz sredstava fondova EU.
Na to je reagirao HDZ-ov Ivan Šuker koji je tvrdnju kako će se sredstva osigurati u europskim fondovima nazvao smiješnom.
"Čak i da je to istina, vi to operativno ne možete provesti da funkcionira u 2015. Ne možete jedinicama lokalne samouprave, nakon što im uzmete sredstva izmjenom Zakona o porezu na dohodak, nametnuti novu obvezu, a pitanje je i kada možete povući sredstva iz europskih fondova", poručio je Šuker vladajućima novogradnja Split

Nema komentara:

Objavi komentar