ponedjeljak, 28. srpnja 2014.

Nastavak razmjerno snažnog pada obujma građevinskih radova u svibnju

Unatoč pozitivnim godišnjim stopama rasta broja izdanih odobrenja za građenje od studenog prošle godine obujam građevinskih radova nastavlja s razmjerno snažnim godišnjim stopama pada. Naime, posljednji podaci DZS-a o obujmu građevinskih radova u svibnju (broj odrađenih sati radnika na gradilištima) ukazuju na godišnji pad ovog pokazatelja od 8,1% što ujedno predstavlja intenziviranje negativnih trendova (u travnju -6,8% godišnje).
Pri tome je padu pridonijela smanjena izgradnja i ostalih građevina i zgrada koje su zabilježile pad spomenutog pokazatelja od 11,3% odnosno 3,6% u odnosu na svibanj 2013. Na mjesečnoj razini zabilježen je rast od 1,8% potaknut rastom broja odrađenih sati na izgradnji ostalih građevina od 2,1% te izgradnji zgrada od 1,4%.
Promatrano kumulativno u prvih pet mjeseci ove godine, u odnosu na isti period lani, obujam građevinskih radova je niži za 8%. Prema strukturi odrađenih sati radnika na gradilištima, u svibnju je 43,7% odrađeno na zgradama, a 56,3% na ostalim građevinama dok se 51,2% odnosi na novogradnju, a 48,8 na ostale radove (rekonstrukcije, poboljšanja postojećih građevina, popravci i održavanje).
Iako je početak ove godine donio pozitivne godišnje stope rasta broja izdanih odobrenja za građenje one su velikim dijelom posljedica niske baze a ne početka oporavka u sektoru s obzirom da investicije i dalje izostaju a stambeno tržište ne oporavlja. Pozitivan utjecaj broja izdanih odobrenja za građenje mogao bi se preliti na obujam građevinskih radova u drugoj polovici godine i tako donijeti usporavanje negativnih trendova stanovi Zagreb Centar

Nema komentara:

Objavi komentar