utorak, 18. ožujka 2014.

Hrvatski građevinari mogli bi graditi stanove u Maroku

ZAGREB - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš i marokanski ministar stanovanja i politike grada Mohamed Nabil Benabdallah razgovarali su danas u Zagrebu o mogućnostima suradnje u stanogradnji i energetskoj učinkovitosti stanova, u čemu je Hrvatska puno više napravila od Maroka te su mu njena iskustva u tome dobrodošla. Izjavili su to nakon radnog sastanka ministrica Mrak Taritaš i ministar Benabdallah koji je istaknuo da je Maroko zadnjih godina dosta učinio za poboljšanje stanovanja svog stanovništva koje je s tim imalo dosta problema, pa i s potpuno neprimjerenim uvjetima u favelama.
Stoga vjeruje da hrvatska iskustva mogu dodatno pomoći Maroku u tom segmentu, kao i da dvije države imaju i drugih tema za suradnju o čemu će uskoro, kako je najavio, potpisati i sporazum o strateškom partnerstvu.
Naime, Benabdallah je kazao da bi, koliko zna, u lipnju ove godine hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić trebala posjetiti Maroko te bi se tom prigodom trebao potpisati ugovor između dva ministarstva, odnosno dvije države o suradnji.
Osim toga, najavio je da bi Maroko uskoro trebao posjetiti i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović, a ocijenio je i da se suradnja između dvije zemlje razvija na zadovoljavajući način zbog čega je kralj Maroka prošle godine odlučio otvoriti i Veleposlantvo Kraljevine Maroka u Hrvatskoj.
Ministrica Mrak Taritaš potvrdila je da su najviše razgovarali o temi stanovanja, stanogradnje i energetske učinkovitosti, ali i o, kako je kazala, vječnoj hrvatskoj temi legalizacije bespravno izgrađenih građevina koja je krenula s ovom Vladom.
Dobrim je ocijenila što Maroko ima potrebu za velikim brojem stanova s obzirom da ta zemlja ima oko 30 milijuna stanovnika, a s tim je povezana i njihova potreba za svim drugim javnim prostorima, pa, kako Hrvatska u tome ima velika iskustva, vjeruje u razvoj suradnje.
Posebno su razgovarali o programima energetske učinkovitosti kao top temi brojnih država te će Maroku dostaviti hrvatski program za to, a zainteresirani su i za POS model izgradnje stanova, naglasila je ministrica.
Marokanski ministar Benabdallah u radni posjet Hrvatskoj stigao je jučer i ostaje do 19. ožujka, a, osim sastanka s ministricom Mrak Taritaš, obići će i lokaciju gradnje POS stanova u zagrebačkoj Klari te posjetiti Ministarstvo gospodarstva i Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) nepremičnine Hrvaška

Nema komentara:

Objavi komentar