srijeda, 26. veljače 2014.

Švaljek: Europske sveučilišne igre 2016. dobro su nam došle

ZAGREB - Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek izjavila je kako Grad Zagreb priprema niz kapitalnih projekata koje bi vjerojatno nastojao realizirati i neovisno o održavanju Europskih sveučilišnih igara 2016. godine, a da su Igre dobro došle kako bi se postavili čvrsti rokovi.
"Europske sveučilišne igre ne zahtjevaju puno novih sportskih objekata, ali s obzirom da su one tu, da će u Zagreb doći veliki broj studenata, turista, novinara, sudaca i ostalih posjetitelja, voljeli bismo za tu priliku uljepšati Zagreb", rekla je Švaljek Hini.
Podsjetila je na Univerzijadu, 1987. kada je Zagreb dobio novi identitet te istaknula kako su Sveučilišne igre prilika da se na sličan način naprave određeni pomaci do 2016. godine.
Europske sveučilišne igre su razlog da napravimo neke nove i svima vidljive objekte
"Možda neće biti toliko novina kao tada 1987., uzevši u obzir sadašnje krizne i recesijske uvjete, ali Europske sveučilišne igre sigurno su razlog da napravimo neke nove i svima vidljive objekte", rekla je Švaljek.
Istaknula je kako je osnovna ideja, osim minimalnog uređenja sportskih objekata, napraviti objekte koji će pridonijeti većoj mobilnosti, povezivanju dijelova grada koji nisu bili ranije povezani te stvoriti nove prostore za rekreaciju.
"Većina projekata koje pripremamo bit će na potezu između Save s južne strane, sa zapadne strane zapadnog kampusa odnosno Kineziološkog fakulteta i Savske ceste."
Rekla je da je na toj "listi" planiranih objekata i Dom sportova kao središnje mjesto za održavanje sportskih aktivnosti u gradu te stadion Maksimir.
Što se tiče "južnog i jugozapadnog poteza" Švaljek je rekla da je u planu nekoliko projekata. To su rekonstrukcija krune Savskog nasipa i jug Savske ceste gdje bi se izgradio intermodalni putnički terminal u kojem bi se s jedne vrste putničkog prijevoza prelazilo na druge (tramvaj, autobus, bicikl, automobil, taksi). Tamo sada stoje autobusi i tramvaji, susreću se različiti vidovi transporta, ali postojeće rješenje nije zadovoljavajuće. Novi terminal će dati bolji komfor u prijelazu s jednog prijevoznog sredstva na drugi.
Šarengradska ulica bi trebala u velikoj mjeri rasteretiti Savsku cestu time što će preuzeti glavninu automobilskog prijevoza, dok bi javni prijevoz i biciklistički išao preko Savske, rekla je Švaljek. Također, izgradit će se pješačko-biciklistički most preko Save, od Jaruna do Arene.
"Omogućit će se prijelaz s bicikala na javni prijevoz. Na intermodalnom putničkom terminalu na kraju Savske ceste, omogućit će se i ostavljanje bicikala", rekla je.
"S obzirom da svi ti objekti imaju rekreativni, ali i turistički aspekt pridonijet će novom identitetu Zagreba. Oni su i fizički blizu tako da čine jedinstvenu i logičnu cjelinu."
Velike mogućnosti financiranja iz EU, ali u prvoj fazi iz proračuna Grada Zagreba, rad u fazama nekretnine Zadar

Nema komentara:

Objavi komentar