četvrtak, 20. veljače 2014.

Oporavak aktivnosti u europskom građevinskom sektoru

LUXEMBOURG - Sezonski prilagođene aktivnosti u europskom građevinskom sektoru oporavile su se u prosincu prošle godine, nakon tromjesečnog razdoblja pada, izvijestio je danas europski statistički ured. U eurozoni su aktivnosti u prosincu porasle 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su smanjene za revidiranih 0,2 posto. U EU zabilježen je rast aktivnosti za 1,0 posto, nakon također revidiranog, 0,8-postotnog pada u studenom, izvijestio je Eurostat.
Na godišnjoj su razini aktivnosti u graditeljstvu eurozone smanjene u prosincu za 0,2 posto dok su u EU povećane za 0,8 posto. U prethodnom je mjesecu građevinski sektor eurozone zabilježio 1,6-postotni pad a smanjenje, i to za 1,2 posto, zabilježio je i onaj u EU28, pokazuju revidirani podaci Eurostata.
Među zemljama članicama čijim podacima Eurostat raspolaže u prosincu je rast aktivnosti u graditeljstvu na mjesečnoj razini bilježilo devet zemalja, a pad njih šest. Najveći rast na mjesečnoj razini zabilježile su Češka (šest posto), Francuska (4,5 posto) i Slovačka (2,9 posto), a najveći pad Slovenija (17,2 posto), Poljska (4,1 posto) i Španjolska (3,3 posto).
Na godišnjoj razini aktivnosti u građevinskom sektoru smanjile su se u pet zemalja, a porasle u njih deset. Najveći pad zabilježen je u Portugalu (14,1 posto), Italiji (8,8 posto) i Španjolskoj (4,7 posto), a najveći rast u Mađarskoj (11,5 posto), Slovačkoj (9,2 posto) i Velikoj Britaniji (6,8 posto), objavio je Eurostat.
Podaci za Hrvatsku nisu bili raspoloživi stanovi Belveder

1 komentar: