petak, 31. siječnja 2014.

Kaptol polaže pravo na zemljište na kojem je kompleks Svetice

ZAGREB - Odvjetnica Kaptola Zvjezdana Znidarčić Begović izjavila je da Prvostolni Kaptol zagrebački vodi postupak povrata imovine za zemljište koje se nalazi unutar i uz kompleks Svetice.
"Mi smo pokrenuli postupak povrata 1997. i u tom postupku treba riješiti koja su zakonita prava ranijeg vlasnika - hoće li mu jedan dio tog zemljišta biti vraćen u vlasništvo, a jedan dio kompenziran drugim zemljištem, to mora u tom postupku koji traje već punih 17 godina biti razriješeno", rekla je odvjetnica Hini.
Dodala je da to još u odnosu na te čestice na kompleksu prostora Svetica nije riješeno niti u jednom dijelu.
"U tom kontekstu ističem i smatram da je važno pravno, radi jasnoće, prvo razriješiti pitanja vlasništva povrata prava Kaptola, a nakon toga onda raspolagati, kakvog već ima interesa, Grad Zagreb ili netko treći. U to se mi ne upuštamo", poručila je.
Ustvrdila je da je ključno i bitno da se prvo riješi pitanje povrata, a nakon toga se dalje provode drugi postupci zato da se taj postupak vrlo jasno označi i prema svima drugima i da bude vidljivo da je to zemljište opterećeno pravom bivšeg vlasnika jer je stavljena zabilježba u zemljišnim knjigama.
"Ta zabilježba sama po sebi ne spriječava raspolaganje, ali Grad Zagreb zna da zakonski propisi ograničavaju raspolaganje zemljištem koje je opterećeno postupkom povrata imovine", rekla je. Pojasnila je da zemljištem koje je bilo oduzeto i za koje se vodi postupak povrata Grad Zagreb ne može raspolagati na potpuno slobodan način, nego mora riješiti i regulirati pitanje bivšeg vlasnika.
Rekla je da je Prvostolni Kaptol tamo imao sigurno oko 60 do 70 tisuća kvadrata, a i Zagrebačka nadbiskupija oko 50 tisuća kvadrata.
"Ne mogu reći točno koji je to komad zemlje, jer to je na tom prostoru, a to će se u postupku povrata i utvrditi, koliko od toga mi možemo dobiti u vlasništvu, a koliko ćemo dobiti kompenzacije. Ali, ja hoću da se to prvo raščisti pa tek onda krene dalje sa raspolaganjem, jer ako mi i jedan mali komadić imamo pravo dobiti, onda je potrebno da ga mi dobijemo, a nakon toga dalje riješavamo već ovisno o tome tko ima kakve interese", rekla je.
Kazala je da se postupak povrata vodi, a ako Grad ima određene interese da se ubrza, onda neka se ubrza.
Pojasnila je da je zagrebački sud odbijao provesti zabilježbu postupka i da je tek povodom žalbe koja je na njezinu sreću rješavana pred sudom u Varaždinu, uvažena i rješenje je preinačeno i Županijski sud u Varaždinu je naložio zabilježbu.
"Županijski sud u Varaždinu je procijenio da ima pravnih razloga da se zabilježba stavi i da o tome svi vode računa, pa tako i gradonačelnik Milan Bandić", rekla je Znidarčić Begović.
Dodala je da je općinski sud u Zagrebu 2011. odbio njezin zahtjev, koji je pokrenula 2009. godine.
"Tek nakon tri godine je odbio da bi onda Županijski sud u Varaždinu za godinu dana riješio pozitivno žalbu i od tada stoji evidencija i zabilježba da je to zemljište opterečno postupkom povrata imovine", istaknula je odvjetnica Kaptola Zvjezdana Znidarčić Begović stanovi Kacunar

Nema komentara:

Objavi komentar