četvrtak, 2. siječnja 2014.

HGK: Građevinski sektor ove bi godine mogao započeti oporavak

ZAGREB - Nakon četiri godine recesije graditeljstvo bi u 2014. godini moglo početi iz nje izlaziti, poručili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Hrvatski graditelji u samom su vrhu po nelikvidnosti, te se oko četvrtine ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje odnosilo na sektor graditeljstva. Od kraja 2009. graditeljstvo je zabilježilo pad vrijednosti radova od oko 36 posto, dok je ukupan broj radnika smanjen za oko 32.000, odnosno oko 43 posto.
Ipak, nekoliko je ohrabrujućih informacija koje sugeriraju da se krizi u graditeljstvu nazire kraj. Tu ponajprije treba istaknuti početak radova na novoj Zračnoj luci Zagreb vrijednoj 236 milijuna eura, kao i potpisivanje sporazuma u Azerbajdžanu koji bi trebao rezultirati izgradnjom Jadransko-Jonskog plinovoda (IAP) u vrijednosti 265 milijuna eura.
Iz HGK također ističu kako i pojedini statistički pokazatelji, u odnosu na drastični pad u prethodnim godinama, pokazuju promjenu trenda. Primjerice, vrijednost izvršenih radova u prvom polugodištu 2013. veća je za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. cijene nekretnina

Nema komentara:

Objavi komentar