ponedjeljak, 30. prosinca 2013.

Vizek: Očekujem intenzivniji pad cijena nekretnina

Prema podacima s burze nekretnina, cijene traženih stanova u Zagrebu kreću se od približno tisuću eura na periferiji do dvije tisuće eura za kvadrat u centru grada, a dvije tisuće eura tražena je cijena i u Splitu. U Dalmaciji se prodaja prepolovila sa deset na približno pet tisuća prodanih stanova i kuća godišnje jer nema potražnje iz inozemstva, a domaći se kupci drže podalje od nekretnina, jer se siromašniji ne usude ulaziti u kredite, a bogatiji čekaju da vide što će biti s porezom na nekretnine.
Ove su se godine stambeni krediti u prosjeku odobravali uz kamatnu stopu od 5,5 posto, no uglavnom se radilo o akcijskim prodajama iz kontingenta neprodanih stanova, jer se u redovnoj ponudi stambeni krediti nude uz kamatnu stopu od 6 do 7 posto, što nikoga tko ne mora neće potaknuti da se zaduži. K tome, jače lokalne jedinice ponudile su povoljan najam gradskih stanova, a masovnija se akcija najma stanova priprema za proljeće širom zemlje. Država, banke i građevinari pripremaju liste neprodanih novih stanova za najam, a povrh toga država je uvela i porezne stimulacije za otpis dugova.
– Usporavanje gospodarskog rasta moglo bi dovesti do daljnjeg pada cijena nekretnina primarno zbog visoke dohodovne elastičnosti cijena nekretnina, upozorava Goran Buturac u sektorskoj analizi Ekonomskog instituta.
Inače, prosječno plaćeni Hrvat za godišnju plaću može kupiti samo šest četvornih metara stana, slabije plaćeni Bugarin 10 kvadrata, a Španjolac 12.
– Trajniji oporavak tržišta nekretnina bit će teško ostvariv bez rasta ukupnog gospodarstva, zaposlenosti i dohotka stanovništva – kaže Buturac.
Dakle, u idućoj godini prilično će se pomučiti svi oni koji se nađu u situaciji da moraju prodati stan ili kuću, dok bi za kupce čekanje i dalje moglo biti najbolji savjet iznajmljivanje stanova

Nema komentara:

Objavi komentar