srijeda, 18. prosinca 2013.

Hrvatska dobiva državni prostorni plan

Hrvatska se trenutno nalazi usred kompleksnog i vrlo važnog procesa sređivanja stanja u prostoru koji je započeo legalizacijom bespravno izgrađenih građevina, nastavit će se početkom primjene paketa građevinskih zakona, a trebao bi rezultirati i izradom državnog prostornog plana, kazala je danas ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš.
Otvarajući konferenciju "Mogućnosti dobivanja financijskih sredstava Europske unije u kontekstu teritorijalne kohezije, urbanih pitanja i prostornog planiranja", Mrak-Taritaš je istaknula kako su jedan od većih 'prostornih' problema hrvatskih gradova naselja koja su "preskočena" prilikom širenja urbanih sredina na prazne prostore.
Kao primjer takvog, 'preskočenog' dijela grada navela je zagrebačko naselje Trnje, koje je širenjem grada 'preskočeno', a Zagreb se proširio preko rijeke Save, u Novi Zagreb. Takve dijelove ima gotovo svaki grad u Hrvatskoj, a dodatni su problem napušteni i neiskorišteni industrijski, vojni i turistički objekti stanovi Split

Nema komentara:

Objavi komentar