nedjelja, 19. veljače 2017.

Butković: Investitori se neće moći upisivati kao vlasnici pomorskog dobra

ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak da je u izradi prijedlog novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kojega bi Sabor mogao prihvatiti do kraja godine, te je naglasio da prijedlogom nije predviđena mogućnost da se investitori upisuju kao vlasnici pomorskog dobra.
Na upit novinara u oči sjednice Vlade je li točno da se priprema izmjena zakona o pomorskom dobru kojim bi se investitorima dopustilo da se upišu kao vlasnici pomorskog dobra, Butković je kazao da to nije točno.
"Ja sam to demantirao jučer upravo Novom listu. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u izradi novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i do kraja godine ćemo ga, nadam se usvojiti u Saboru. U tom prijedlogu nema govora o tim mogućnostima, tako da ja uopće ne znam odakle ta informacija", odgovorio je Butković novinarima.
Dodao je da mu je novinarka kasnije rekla da to piše u strategiji pomorskog razvitka i integralne pomorske politike za razdoblje od 2014. do 2020. godine strategiji, koja je objavljena na internetskim stranicama Ministarstva.
"To je jedan dokument koji Ministarstvo mora usvojiti zajedno s planom županijskih luka i još uvijek je u fazi javne rasprave. Konzultanti koji izrađuju taj dokument su kao
jednu od mjera predložili i tu. Tako da o tome nema ni govora, mi nismo o tome čak ni na jednom kolegiju u Ministarstvu raspravljali, a nacrt zakona koji je već gotov to nigdje
ne predviđa", naveo je Butković.
Na upit novinarke da ta strategija ukazuje da postoji realan problem, da investitori ne mogu ulagati u pomorsko dobro i u lučku infrastrukturu, jer ne mogu dobiti zajmove banke jer se ne mogu upisati kao vlasnici, Butković je kazao da postoje drugi kolaterali i čitav niz mogućnosti.
"Ne trebam govoriti što je pomorsko dobro i što ono znači za Hrvatsku. Ja osobno smatram da se na pomorskom dobru trebaju događati investicije pomno planirane i treba iskoristiti taj prostor, ali vrlo pažljivo", kazao je Butković napomenuvši da za dobivanje kredita postoje i druge mogućnosti i kolaterali.
"Investitor ima čitav niz mogućnosti, od bankovnih garancija, nekih drugih nekretnina koje može dati u zalog da bi ostvario investiciju na pomorskom dobru", ustvrdio je ministar.
Butković nije detaljnije htio govoriti o prijedlogu zakona, najavivši da će ubrzo pokrenuti savjetovanje, na koje će pozvati sve zainteresirane strane.
"Zakon o pomorskom dobru je vrlo osjetljivo pitanje, tu se zadire u nadležnosti općina, gradova i županija, tako da bih još uvijek bio malo suzdržan oko toga",
zaključio je Butković apartmani Hrvatska

Nema komentara:

Objavi komentar