petak, 7. listopada 2016.

Projekti ZSE-a hrabri, sad treba realizirati njihov potencijal

Zabrinut za SKDD
Na projekte burze osvrnuo se i predsjednik Upravnog vijećaHanfe Petar Pierre Matek nazvavši ih "hrabrima i kreativnima". No, sada treba realizirati njihov potencijal, drži šef Hanfe. Za razliku od ZSE-a, u vezi sa Središnjim klirinškim depozitarnim društvom (SKDD) Matek je izrazio određenu dozu zabrinutosti. Kazao je, naime, kako bi mu bilo draže da je postignuta kapitalna adekvatnost SKDD-a, ali su dioničari htjeli isplatu dividende. "Što je, tu je. Nadam se da će SKDD biti dokapitaliziran jer to nije šala", naglasio je. Mirovinski fondovi, smatra Matek, opet su ostvarili vrlo zadovoljavajuće prinose zbog rasta cijena dionica i obveznica.
U vezi s kritikama da su naknade mirovinaca previsoke, kazao je kako ovogodišnja naknada iznosi 0,41% od imovine, a iduće godine past će na 0,38%, što je među najnižim naknadama. No, Hanfa smatra kako kvalitetnije upravljanje fondovima može donijeti više dobrobiti za članove od rezanja naknada. Govoreći o brokerajima, kratko je rekao da su neka društva "pokazala kreativnost, a neka još nisu pronašla svoju nišu". U vezi s promjenama, istaknuo je skoru promjenu Zakona o tržištu kapitala zbog implementacije direktive MiFID II. Uvodi s načelo prema kojem će se za svaki novi financijski proizvod regulatoru morati dokumentirati tko je ciljna skupina klijenata te kako će se proizvod distribuirati.
Nafta i inflacija
Što očekivati od rasta, inflacije i središnjih banaka bila je tema predavanja Uta Baadera, osnivača njemačke investicijske banke Baader Bank. Na kretanje inflacije odlučujuće će djelovati kretanje cijene nafte. Ako cijene od 50-ak dolara ostanu stabilne, stopa inflacije rast će 0,6%,
ali poskupljenje nafte za četvrtinu donijelo bi skok inflacije na dva posto novogradnja Velika Gorica

Nema komentara:

Objavi komentar