srijeda, 21. rujna 2016.

Medvedev: Rusija neće tiskati novac zbog gospodarskog rasta

Skupina ekonomskih stručnjaka bliska Kremlju pozvala je vladu da poveća potrošnju kako bi pomogla izlasku ruskog gospodarstva iz recesije.
Rusija neće početi tiskati novac kako bi poduprla gospodarski rast te neće dozvoliti da joj populizam diktira proračun, poručio je ruski premijer Dmitrij Medvedev u novinskom članku objavljenom u četvrtak.
U svom prvom gospodarskom osvrtu nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, Medvedev je obećao da će održavati kontrolu nad proračunom, ali i da će voditi brigu o sigurnosti i socijalnim potrebama.
"Ne možemo dopustiti populizam.. posebice ne u proračunu", napisao je Medvedev za ruski dnevni list u državnom vlasništvu Rossijskaja Gazeta.
Skupina ekonomskih stručnjaka bliska Kremlju pozvala je vladu da poveća potrošnju kako bi pomogla izlasku ruskog gospodarstva iz recesije.
Rusija, pod pritiskom sankcija zapadnih država nakon akcija u Ukrajini i znatnog pada cijene nafte, svog najvažnijeg izvoznog proizvoda, predviđa ove godine pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,5 posto.
Na nedjeljnim izborima Ujedinjena Rusija, stranka Medvedeva i ruskog predsjednika Vladimira Putina, osvojila je 76 posto mjesta u Dumi, više nego u 2011., kada je imala nešto više od polovine mjesta u donjem domu parlamenta.
"Nećemo krenuti putem pokretanja tiskarskih strojeva u neuravnoteženom gospodarstvu, jer to nosi katastrofalne posljedice. Ako nema novca u proračunu, nećemo ga tiskati kako bismo pokrili nedostatne prihode. Svi razumijemo da takav novac, proizveden samo od papira, hrani inflaciju i devalvira zarade, plaće i mirovine ljudi", napisao je Medvedev.
Rusko ministarstvo financija predložilo je da se u razdoblju od 2017. do 2019. državna potrošnja zamrzne na ovogodišnjoj razini, što bi značilo smanjenje potrošnje kad se uzme u obzir inflacija.
Ovogodišnji proračunski deficit, prvotno planiran u visini od 3 posto BDP-a, sada se procjenjuje da će dosegnuti 3,2 posto. U nadolazećim godinama ministarstvo planira njegovo smanjivanje za 1 postotni bod.
Medvedev je istaknuo i da se problemi gospodarskog razvoja ne mogu riješiti samo državnim novcem, a kao glave prioritete vlade naveo je sigurnost, ulaganja u ljudski kapital, pomoć najranjivijim skupinama i infrastrukturu. "Proračunska struktura treba to odražavati", napomenuo je.
Kazao je i da usprkos geopolitičkim uvjetima, zemlja treba krenuti prema gospodarskom otvaranju stanovi Zagreb Centar

Nema komentara:

Objavi komentar