četvrtak, 9. lipnja 2016.

Najbrže rastuće gospodarstvo u Europskoj uniji u opasnosti od pregrijavanja

Iako su i dalje prisutne velike neizvjesnosti u pogledu trenutne cikličke pozicije gospodarstva, nastavak snažnog rasta mogao bi u roku od nekoliko godina potaknuti bojazni od pregrijavanja i održivosti.
Iako trenutno nema puno znakova da se irsko gospodarstvo pregrijava, neprestani snažan rast mogao bi u roku od nekoliko godina otvoriti pitanje njegove održivosti, upozorio je u srijedu irski neovisni fiskalni regulator.
Irska bi i ove godine mogla biti najbrže rastuće gospodarstvo Europske unije, već treću godinu zaredom. U 2015. gospodarska aktivnost porasla je 7,8 posto, samo dvije godine nakon izlaska iz međunarodnog programa pomoći.
Fiskalni savjetodavni odbor upozorava da, s obzirom na nisku inflaciju i da se zasada ne naziru pritisci na plaće, tržište rada i saldo na tekućem računu bilance plaćanja trenutno ne pokazuju znakove pregrijavanja gospodarstva.
Međutim, s obzirom na očekivani rast od 4,9 posto u ovoj godini, potražnja u gospodarstvu vjerojatno neće u značajnijoj mjeri oslabiti do kraja godine,
pa taj rizik raste u slučaju da tempo aktivnosti ne oslabi - kao što se očekuje - prema prosječnih oko tri posto, poručuju iz fiskalnog odbora stanovi Beograd

Nema komentara:

Objavi komentar