ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

DZS: Građevinski radovi u travnju veći za jedan posto na godišnjoj razini

Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u travnju ove godine 47,4 posto satnice odrađeno je na zgradama, a 52,6 posto na ostalim građevinama. Od ukupnog broja odrađenih sati, 56,1 posto odrađeno je na novogradnji, a 43,9 na ostalim radovima.
Tijekom prva četiri ovogodišnja mjeseca, radnici su na zgradama odradili 48,3 posto, a na ostalim građevinama 51,7 posto radnih sati. Istovremeno, na novogradnju se odnosi 55,7 posto, a na ostale radove 44,3 posto radnih sati.
Analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na najnovije podatke DZS-a o obujmu građevinskih radova zamjećuju kako je na godišnjoj razini rast prisutan u svim mjesecima ove godine, s tim da je travanjski rast najniži. Razlog tome je, dodaju, relativno visok pad aktivnosti na ostalim građevinama (za 5,7 posto u travnju) kao rezultat i dalje niske aktivnosti javnog sektora na infrastrukturnim projektima.
Početak godine obilježen je ohrabrujućim kretanjima u građevinarstvu koje, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, karakterizira rast fizičkog obujma građevinskih radova, rast vrijednosti obavljenih građevinskih radova, rast broja izdanih građevinskih dozvola kao i rast bruto dodane vrijednosti građevinarstva, ocjenjuju u HGK.
Dodaju da održivost tog rasta još uvijek nije osigurana na što upozorava pad predviđene vrijednosti radova sadržan u građevinskim dozvolama kao i pad vrijednosti novih narudžbi.
Stoga za stabiliziranje rasta i dalje nedostaje snažnija investicijska aktivnosti privatnog i javnog sektora uz aktiviranje većih infrastrukturnih projekata za što
postoji mogućnost korištenja raspoloživih sredstava iz europskih fondova, smatra Komora iznajmljivanje stanova Pantovčak

Nema komentara:

Objavi komentar