utorak, 26. siječnja 2016.

Cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje padaju

U odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, u sva tri tromjesečja 2015. pale su i prosječne cijene novih stambenih objekata - u prvom tromjesečju za 4,19, drugom 7,08 i u trećem 6,36 posto.
U odnosu na prethodno tromjesečje, postojeći stambeni objekti bilježe u prosjeku rast cijena u prvome (za 1,05 posto) i u trećem tromjesečju (0,04 posto) dok su u drugom tromjesečju 2015. cijene u prosjeku pale za 1,77 posto. U odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, cijene postojećih stambenih nekretnina u sva su tri tromjesečja 2015. u prosjeku pale i to u prvom za 0,83, drugom 3,40, a trećem za 1,49 posto.
Promatrano u odnosu na prethodno tromjesečje, Grad Zagreb i Jadran bilježe u prosjeku pad cijena u prvome (Zagreb za 0,53, Jadran za 1,76 posto) i drugome (Zagreb 1,76 i Jadran 2,50 posto) tromjesečju, dok u trećem bilježe u prosjeku porast cijena (Grad Zagreb za 0,08, a Jadran 1,56 posto).  Istodobno, ostali dio Hrvatske bilježi u prosjeku porast cijena u prvome (za 0,77) i drugom (za 0,30 posto) tromjesečju, a u trećem u prosjeku pad cijena za 1,35 posto. Cijene stambenih objekata za Grad Zagreb, Jadran i ostali dio Hrvatske na godišnjoj razini u prosjeku bilježe pad cijena u sva tri tromjesečja 2015.
 ICSN mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe. Vrijednost zemljišta uključena je u tržišnu cijenu. Obuhvaća sve podatke o transakcijama nekretnina (kuća i stanova/apartmana) na području Republike Hrvatske, prikupljene na temelju Prijave poreza na promet nekretnina u Poreznoj upravi.
Hrvatska narodna banka i DZS priopćili su u povodu prve objave ICSN-a kako je on razvijen u suradnji HNB-a i DZS-a te će se objavljivati kvartalno, na web stranicama DZS-a, a u bazi podataka Eurostata zamijenit će hedonistički indeks cijena nekretnina (HICN-a) koji je do sada reprezentirao kretanje cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj. Zaključno s drugim tromjesečjem 2015. Hrvatska narodna banka prestaje s konstrukcijom i objavom HICN.
Dok se HICN temeljio na kretanje ostvarenih cijena iz uzorka transakcija koje prikuplja Burza nekretnina, ICSN se temelji na značajno opširnijoj i obuhvatnijoj bazi podataka koja obuhvaća transakcije u trgovanju nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske i registrirane temeljem Prijave prometa nekretnina pri Poreznoj upravi Ministarstva financija. Dobra svojstva baze podataka na kojoj se temelji izračun ICSN-a, u prvom redu njen obuhvat i opširnost,
omogućavaju konstrukciju indeksa koji vjerodostojnije odražava dinamiku ostvarenih cijena nekretnina u Hrvatskoj od HICN-a, smatra HNB stanovi Rijeka

Nema komentara:

Objavi komentar