četvrtak, 11. rujna 2014.

Prihvaćena industrijska strategija: Rast izvoza od 30 posto i 85.000 novih radnih mjesta

Četiri su ključna područja djelovanja koje industrijska strategija definira - stvaranje stabilnog investicijskog okruženja, poticanje strateške suradnje industrije i obrazovnog sustava, restrukturiranje javne uprave i administracije i razvoj tržišta kapitala.
"U strategiji se planira i rast izvoza za 30 posto, a produktivnosti radne snage za 68,9 posto", kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.
Realizacija tih ciljeva, po njegovim riječima, očekuje se prije svega od industrija svrstanih u skupinu "pokretača" odnosno velikih izvozno orijentiranih poddjelatnosti koje ostvaruju dobit i zapošljavaju značajan broj zaposlenih.
Industrijske djelatnosti koje se u nacrtu utvrđuju kao "pokretači", odnosno strateške djelatnosti su: proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, proizvodnja računala te elektroničnih i optičkih proizvoda, proizvodnja električne opreme, proizvodnja strojeva i uređaja, računalno programiranje i, savjetovanje i povezane djelatnosti, proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja namještaja.
Iako proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja namještaja prema pretpostavkama i kriterijima modela vrednovanja ne ulaze u cijelosti sa svim poddjelatnostima u skupinu pokretača, prepoznata je njihova uloga u hrvatskom gospodarstvu, pa stoga one predstavljaju strateške djelatnosti Hrvatske, kaže Vrdoljak.
Tretman prehrambene i drvno-prerađivačke industrije, koja prvotno u prijedlogu industrijske strategije nije svrstana u "pokretače" nego u "čuvare", čime nisu bili zadovoljni u resoru poljoprivrede, proteklih je dana bila predmet usuglašavanja između ministarstava gospodarstva i poljoprivrede.
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najprije je na sjednici Vlade, a potom i u izjavi za novinare nakon sjednice, rekao da Ministarstvo poljoprivrede daje punu potporu strategiji te je pohvalio međuresornu suradnju u njezinoj izradi. On i ministar Vrdoljak izjavili su da nije bilo sukoba, već dogovora i usuglašavanja oko položaja prehrambene i drvno-prerađivačke industrije, s ciljem izrade što bolje strategije.
Na pitanje zašto se toliko dugo čekalo na strategiju, ministar Vrdoljak odgovorio je da se na nju čeka 20 godina, pa nije presudno kasni li se nekoliko tjedana. Smatra da su planovi iz strategije ambiciozni, ali realni te da će se Vlada koncentrirati na njihovu realizaciju.
Vrdoljak je najavio striktno praćenje i svakogodišnju reviziju, kako se ne bi dogodilo da strategija završi zaboravljena nekretnine Zadar

Nema komentara:

Objavi komentar