četvrtak, 31. listopada 2013.

Ako se stan ne proda na prvoj javnoj dražbi, ide na drugu

Do ovrhe dolazi kada postoji dug ovršenika prema ovrhovoditelju koji nije podmiren te kada ovrhovoditelj podnese prijedlog radi prisilnog namirenja svoje tražbine. Ovrhovoditelj je osoba koja pokreće ovršni postupak radi namirenja svoje tražbine ili osoba u čiju je korist taj postupak pokrenut po službenoj dužnosti.
Stoga se svaka fizička i pravna osoba može naći u ulozi ovrhovoditelja. Sve osobe mogu kupiti nekretninu na dražbi, osim što kupac ne može biti ovršenik, sudac ili druga osoba koja službeno sudjeluje u postupku prodaje, a ni osoba koja po zakonu ne može steći nekretninu koja je predmet ovrhe. Dakle, sada čak i stranci, državljani Europske Unije, mogu biti kupci nekih nekretnina na dražbi.
Upravo o cijelom postupku kupnje nekretnine pod ovrhom, ali i sam postupak, obrazložio nam je predsjednik Općinskog suda Željko Rogić. Zaključkom o prodaji nekretnine, na istoj oglasnoj ploči bude određen i dan kada kupci u prisutnosti sudskog ovršitelja mogu razgledati nekretninu. Minimalni iznos na prvoj javnoj dražbi je 2/3 vrijednosti nepremičnine Hrvaška
Svakoj nekretnini nad kojom se vrši ovrha, sudski vještak određuje vrijednost, iako to ne znači da će nekretnina po toj cifri biti prodana. Glavna prednost kupovine nekretnina putem javne dražbe je cijena, a nedostataka ima i to najviše vezanih za samo iseljavanje dotadašnjih vlasnika.
Zadrane, kao i vjerojatno sve ostale građane RH, uglavnom privlače zemljišta i eventualno neki prazni objekti, vikendice i slično, a sve radi lakšeg iseljavanja, a sud ima utjecaja prilikom iseljavanja, jer sud vrši iseljavanje uz asistenciju policije - zaključio je predsjednik suda Željko Rogić.

Nema komentara:

Objavi komentar