srijeda, 23. rujna 2015.

Obujam građevinskih radova u srpnju porastao 0,4%

ZAGREB - Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u ovogodišnjem srpnju povećan je za 0,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju prvi, kalendarski prilagođeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), no analitičari smatraju da ni u ovoj godini neće doći do znatnijeg smanjivanja negativnih trendova u građevinarstvu.
Rast je ostvaren nakon što su u lipnju na godišnjoj razini radovi pali za 2,3 posto i to prvi put nakon tri uzastopna mjeseca rasta.
Izvješće DZS-a pokazuje da je na međugodišnji rast građevinskih radova u srpnju utjecao 1,3 postotni rast njihovog obujma na ostalim građevinama dok su radovi na zgradama smanjeni za jedan posto.
Prema izvornim indeksima, u srpnju su građevinski radovi u odnosu na srpanj 2014. godine bili na približno jednakoj razini -
pali su 0,1 posto.Desezonirani podaci, pak, pokazuju da je obujam građevinskih radova u srpnju u odnosu na lipanj povećan za 0,8 posto.
Komentirajući najnovije podatke o fizičkom obujmu građevinskih radova, analitičari Raiffeisen banke (RBA) u publikaciji Ekonomska istraživanja kažu kako oni ne ukazuju na značajniji oporavak građevinarstva.
"S obzirom da je u prvih sedam mjeseci ove godine ukupno izdano 7,1 posto manje odobrenja za građenje u odnosu na isto razdoblje lani, smatramo da ni u ovoj godini neće doći do značajnijeg zaustavljanja negativnih trendova u građevinarstvu, koji s tek povremenim sporadičnim prekidima traju od početka 2009. godine", smatraju u RBA.
Napominju i da je, promatrano kumulativno, u prvih sedam mjeseci ove godine, obujam građevinskih radova pao za 0,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Negativan utjecaj pri tome je došao od
pada izgradnje ostalih građevina za 1,6 posto dok je izgradnja zgrada porasla za 0,6 posto stanovi prodaja Trešnjevka

Nema komentara:

Objavi komentar