ponedjeljak, 13. travnja 2015.

Za rekonstrukciju Centra Sava potrebno 20 miliona evra

BEOGRAD - Srbija i Beograd poslednjih godina konstantno rastu na svetskoj rang listi kongresnih destinacija, a jedan od preduslova za rast tog vida turizma je rekonstrukcija Centra Sava za koju je neophodno najviše 20 miliona evra.
Taj iznos može da se vrati od prihoda kongresnog turizma za godinu dana, istakli su predstavnici turističkih organizacija Srbije i Beograda.
Direktor Kongresnog biroa Srbije, koji posluje u okviru Turističke organizacije Srbije, Mlađan Miškeljin rekao je Tanjugu da bi za komplenu rekonstrukciju Centra Sava bilo neophodno uložiti od šest do 20 miliona evra, a samo prošle godine Srbija je od kongresnog turizma zaradila više od 20 miliona evra.
Nužne su ozbiljne investicije i to je za bolju energetsku efikasnost neophodno uložiti osam miliona evra, ulaganja u objekat i tehničku opermu iznosila bi dva miliona evra, a za poboljšanje kapaciteta i funkcionalnosti neophodno je investirati 10 miliona evra, naveo je on.
Miškeljin je istakao da je poslednjih godina dosta uloženo u hotelsku industriju i avio sektor i da bi u narednom periodu trebalo više uložiti u kongresni Centar Sava, jer je taj deo Novog Beograda idealna pozicija za kandidaturu Srbije za takvu vrstu događaja.
Prema njegovim rečima, Centar Sava je jedini kongresni prostor od Beča do Atine koji može da primi 3.500 ljudi, ali je njegovo trenutno stanje ograničavajući faktor za dobijanje većih kongresa.
Miškeljin je podsetio da je Srbija ove godinie predsedavajuća OEBS-u i da je će krajem godine u Beogradu biti održana konferencija te organizacije, ali će skup biti organizaovan u beogradskoj Areni.
Kada su u pitanju prihodi, podaci Kongresnog biroa govore da je Srbija prošle godine od međunarodnih kongresa zaradila više od 20 miliona evra.
Prosečan boravak svakog učesnika kongresa je 3,3 dana, prosečna potrošnja 400 evra po danu koja uključuje troškove registracije, hotela, taksa, ishrane, transporta, dodatnog programa zabave, kupovine..,
naveo je on.Miškeljin je naglasio da Srbija poslednjih šet godina intenzivno raste na svetskoj rang listi kongresnih destinacija, pa je od početnog 79. mesta trenutno dospela na 42. poziciju.
Beograd je u poslednje tri godine među top 50 gradova u svetu, kada je kongresni turizam u pitanju, i nalazi se na 44. poziciji u rangu sa Vašingtonom i Melburnom.
"U regionu smo ubedljivo prvi, dva-tri kongresa iza nas je Ljubljana, a daleko iza nas su Zagreb, Dubrovnik. Treba naglasiti da se i Novi Sad nalazi na toj listi, koja rangira top 300 gradova u svetu", rekao je Miškeljin ukazavši da je Novi Sad poslednjih godina u rangu Bleda, Skoplja, Sarajeva.
Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović rekao je Tanjugu da je u glavnom gradu za nešto više od godinu dana izgrađeno 10 novih hotela pa trenutno u prestonici ima 77 hotela sa tri, četiri i pet zvezdica, što je veoma značajno za organizovanje kongresna.
"Kongresni gosti su najbolji gosti Beograda, ako računamo kotizaciju, troškove hotela i nešto od onoga što oni vanpansionski potroše...nije čudo što se čitav svet, veliki gradovi i velike turističke destinacije bore za organizaciju kongresa" , naglasio je on.
Prema njegovim rečima Beograd je veoma značajna kongresna destinacija kako zbog toga što se nalazi u centru jugoistočne Evrope tako i zbog svoje duge i uspešne tradicije u organizovanju događaja i kongresa.
"Sava centru je neophodna rekonstrukcija, ali Centar Sava taj novac neposredno može da zaradi za godinu dana. I on ga zarađuje", rekao je Popović.
Direktor TOB-a smatra da u gradu postoji još nekoliko prostora u kojima se organizuju manji kongresi,
ali nijedan prostor nema taj kapacitet kao što ga ima Sava centar nekretnine Zadar

Nema komentara:

Objavi komentar