ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

Broj odobrenja za građenje porastao šesti mjesec zaredom na godišnjoj razini

Po podacima DZS-a, odobrenjima za građenje izdanima u travnju predviđena je gradnja 665 stanova s prosječnom površinom od 93 četvorna metara. Odobrenjima izdanim u travnju prošle godine bila je predviđena gradnja 600 stana s prosječnom površinom od 94,4 četvorna metra.
Podaci za prva četiri ovogodišnja mjeseca pokazuju da je u tom razdoblju u Hrvatskoj izdano 2.173 odobrenja za građenje, ili 6,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Vrijednost radova porasla je 17,5 posto, na 6,4 milijardi kuna.
„Godišnji rast broja izdanih odobrenja u prva četiri mjeseca posljedica je rasta broja izdanih odobrenja za građenje zgrada od 12,3 posto, dok broj izdanih odobrenja za gradnju ostalih građevina bilježi razmjerno snažan godišnji pad od 15,6 posto", navode analitičari Raiffeisenbank Austria.
S obzirom na razmjerno snažan pad posljednjih godina, niska baza je dodatno pridonijela rastu na godišnjoj razini. U prva četiri mjeseca 2013. pad broja izdanih odobrenja za građenje je iznosio 23 posto.
„Oporavak građevinskog sektora i dalje je ograničen izostankom oporavka stambenog tržišta te nedovoljnom razinom investicija. Međutim, početak ove godine donio je ipak pozitivne godišnje stope rasta broja izdanih odobrenja za građenje tako da bi intenzitet negativnih kretanja obujma građevinskih radova mogao u ovoj godini biti blaži u odnosu na prethodne godine, iako je u prvom tromjesečju broj odrađenih sati radnika na gradilištima bio niži za 8,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje", zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria stanovi Zamet

Nema komentara:

Objavi komentar