petak, 12. studenoga 2010.

HDZ: Zemljište u Zadru plaćeno je samodoprinosima

HDZ-ova saborska zastupnica i bivša zadarska dogradonačelnica Ana Lovrin u srijedu je apsolutnom neistinom nazvala novinske napise da je Zadar nezakonito iz vlasništva izbrisao 58 vlasnika zemljišta u središtu grada kako bi ga potom prodao privatnom poduzetniku, koji je tamo sagradio 220 stanova u Zadru.

"Riječ je o apsolutno legalnoj prodaji uknjiženog vlasništva Grada Zadra putem javnog natječaja. Na javnom natječaju najpovoljniji je kupac izabran, sklopljen je ugovor i to je cijela istina", rekla je Lovrin novinarima u Saboru. Naglasila je da je riječ o zemljištu koje je u doba SFRJ bilo u vlasništvu bivše općine Zadar, a koje je skupština te općine deposedirala, dok ga je Grad Zadar u sređivanju imovinsko-pravnih odnosa uknjižio kao svoje vlasništvo. Lovrin je ustvrdila da ne osporava pravo nijednom građaninu da pred sudom zahtijeva svoje pravo, pa ni Zadranima koji su pokrenuli sudski postupak za ponavljanje utvrđivanja prava vlasništva. "Ako netko smatra da je riječ o bitnim povredama, po zakonu ima pravo tražiti obnovu postupka, a sud će o tome odlučiti", kazala je.

Prema informacijama kojima raspolaže, zatražena je obnova pravomoćno završenog sudskog postupka koji se vodio 2002. Upitana kako gleda na medijske informacije da 58 tužitelja tijekom tog postupka uopće nije zaprimilo sudske pozive, Lovrin je odgovorila da ne može govoriti o postupku iz 2002. "Riječ je o pravomoćno završenom sudskom postupku, Zadar je kao uknjiženi vlasnik temeljem Zakona o vlasništvu prodao to zemljište na javnom natječaju, taj je novac u proračunu Grada i iskorišten je za kapitalne gradske projekte", zaključila je Ana Lovrin.

Na medijske napise u srijedu je reagirao i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić: "Nedvojbeno je i sigurno na osnovi dokumenata koje imamo da su bivši vlasnici zemljišta isplaćeni iz samodoprinosa i nemoguće je da Grad opet isplati naknadu istim vlasnicima ili njihovim nasljednicima. Tek tada bismo bili u kaznenom prekršaju", kazao je.

"Važno je napomenuti da je novac isplaćen tadašnjim vlasnicima isplaćen iz samodoprinosa namijenjenog gradnji nekoliko objekata u gradu. Kako je bilo skoro pravilo tadašnje skupštine da se u zemljišne knjige nije upisivalo o oduzetom zemljištu, tako se i taj put nije upisalo. Naknadno je Grad, imajući sve dokumente, išao u uknjižbu, odnosno postupak o utvrđivanju prava vlasništva. To je bio sudski postupak u koji nisu pozivani bivši vlasnici, jer je Grad imao potrebne dokumente. Grad se potom upisao kao vlasnik zemljišta. Do danas nitko nije tražio ili osporavao da nije primio naknadu", zaključio je Zvonimir Vrančić.

Prema navodima nekih medija, MUP je pokrenuo kriminalističku obradu slučaja proglašavanja 58 ljudi nestalima kako bi im se oduzelo vrijedno zemljište u središtu Zadra. Unatoč Vjesnikovoj zamolbi, od glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca nismo dobili potvrdu te informacije, ali ni demanti. "Nemam informaciju o tome da se provodi bilo kakva obrada u vezi s tim slučajem", istaknuo je Borovec

Izvor/autor: Vjesnik/PressCut

Nema komentara:

Objavi komentar