srijeda, 24. veljače 2016.

Jastrebarsko u top 10 mikro europskih investicijskih destinacija budućnosti

Naime, na međunarodnom natječaju Cities and Regions of The Future 2016/2017 (Gradovi i regije budućnosti 2016./2017.), jedan od najuglednijih poslovnih časopisa na svijetu, britanski Financial Times, uvrstio je Grad Jastrebarsko u top 10 mikro europskih najpoželjnijih investicijskih destinacija (manjih od 100.000 stanovnika) s najbolje razrađenim strategijama za privlačenje direktnih stranih investicija. Niz kriterija bilo je potrebno zadovoljiti kako bi neovisni fDi tim ponovno Jastrebarsko uvrstio u Top 10 najboljih. Podsjetimo, 2012. godine Grad Jastrebarsko postao je prvi hrvatski grad koji je od fDi-evih analitičara proglašen jednim od gradova budućnosti Južne Europe. Tako je Grad Jastrebarsko i ove godine, uz Grad Ivanec koji je rangiran na prvo mjesto, opet ponosni predstavnik Hrvatske kojem je dodijeljena ova prestižna nagrada, čime je ujedno dodatno učvrstio svoju poziciju na globalnoj karti inozemnih ulaganja. Dobiveno priznanje zasigurno je i rezultat truda kojeg su također oba grada uložila u stvaranje povoljne poduzetničke sredine, što potvrđuje međunarodni BFC certifikat (Business Friendly Certificate), kojeg je Gradonačelnik Jastrebarskog primio u studenom prošle godine. Podsjetimo i to da se Grad Jastrebarsko projektom ,,Your Bussines Friendly Town’’ plasirao, kao nacionalni pobjednik i kao prvi hrvatski grad, u finale European Enterprise Promotion Awards 2015., te je na konferenciji malog i srednjeg poduzetništva koja se održavala u studenom 2015. u Luxembourgu, u kategoriji ’’Poboljšanje poslovnog okruženja’’, predstavljao Hrvatsku i osvojio odlično drugo mjesto. Činjenica da osim Jastrebarskog i Ivanca u konačnim rezultatima fDi-a nema ni jednog drugog hrvatskog grada niti županije dodatno daje na važnosti priznanja stručnom gradskom timu, ali i na ponos Gradu i svim njegovim građanima.
’’Jastrebarsko je ponovno proglašen kao jedan od najpoželjnijih gradova za ulaganje, što je dokaz da mali gradovi, ukoliko imaju funkcionalnu upravu i kompetentne ljude, mogu ostvariti velike rezultate. Ulaganje u razvoj Gospodarske zone Jalševac, izgradnja komunalne i poduzetničke infrastrukture, uspješno realizirani projekti poput izgradnje nadvožnjaka preko pruge, obnove perivoja dvorca Erdödy, izgradnje niskoenergetskog vrtića, brige o okolišu i dr. rezultat su rada gradskog tima koji uz stručnost, znanje, upornost i kompetenciju privlači i druge investicije, a čime se ujedno i povećava životni standard naših sugrađana’’ , rekao je Novosel.
Na kraju, važno je i napomenuti da je Grad Jastrebarsko u posljednjih nekoliko godina primio brojne nagrade i priznanja.  Tako je 2013. godine hrvatsko izdanje časopisa Forbes, po drugi put uvrstilo Jastrebarsko među dvadeset gradova koji su odabrani kao pokretači Hrvatske, 2014. godine Jastrebarsko je dobitnik prestižne nagrade Europske komisije - za projekt „Sa štednom rasvjetom do uštede i čistog okoliša“ u kategoriji Green Light, a krajem prošle godine na konferenciji Pametni gradovi – gradovi budućnosti – SMART CITIES, u sklopu projekta Poslovnog dnevnika koji promovira izvrsnost i inovativnost rješenja implementiranih u hrvatskim gradovima, Grad Jastrebarsko ’’odnio’’ je nagradu u kategoriji ’’Pametnija uprava’’,
inovativnim informatičkim rješenjem Web Gis sustava održavanja komunalne infrastrukture nekretnine Gorski Kotar

Nema komentara:

Objavi komentar