srijeda, 1. travnja 2015.

Royal grupa najavila odustajanje od Kraljičine plaže

PODGORICA - Royal grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog kompromitovanja kako firme vlasnika kraljevske porodice, tako i države najavila definitivno odustajanje od projekta Kraljičine plaže, saznaje Pink M televizija.
O ovome je, kako saznaje CdM, Ambasada UAE diplomatskim putem obavijestila Vladu Crne Gore.
“Ono što mogu reći - ukoliko dođe do jedne takve odluke siguran sam da će Opština Budva imati značajnu kratokoročnu štetu u smislu prihoda koju je Budžetom za 2015. godinu računala da može realizovati od ovog posla koji su preko 11 miliona eura. Ali po meni još značajniju i dugotočniju štetu imaće poruka jednom investitoru koji je imao ovaj renome, jer je inspirisao veliku pažnju sa prostora srednjeg i bliskog Istoka na naš region, na Crnu Goru, na Budvu”, rekao je predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović za Pink M televiziju.
Kako je istakao za ovim investitorom su dolazili i neki drugi partneri i neki drugi članovi kraljevske porodice i htjeli da usmjere svoj kapital tamo gdje je Royal grupa.
“Biće štete i za imidž Crne Gore kao investicione destinacije biti evidentna ukoliko se odustane od ovog posla”, ocijenio je Rađenović.
Predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić je, takođe, istakao da ako se ova informacija potvrdi onda će to biti velika materijalna i svaka druga šteta i za opštinu Bar i za Crnu Goru generalno.
“Ovo je istovremeno jako loša poruka investitorima, tako da ćemo posljedice ovakve jedne odluke sigurno u narednom periodu osjetiti. U ovom trenutku je teško govoriti o novim investitorima jer poruka da jedan ovakav investitor nije uspio da realizuje svoj projekat zbog naših unutrašnjih stvari je toliko loša poruka da će biti ograničavajući faktor za i druge investitore, a za nas velika šteta”, naglasio je Srzentić.
Pmoćnik ministra održivog razvoja i turizma Marko Čanović kazao je da u Ministarstvi još uvijek nijesu dobili nikakvu zvaničnu infrmaciju od Rojal grupe."U svakom slučaju ne bilo dobro ni za državu Crnu Goru, posebno za opštine Budvu i Bar, koje bi izgubile neke finansijske rezultate vezano za ovu godinu, nekih 20 miliona direktonog priliva inostranog kapitala u budžet tih opština. Mi u Ministarstvu turizma ćemo uraditi sve da izbjegnemo takav scenario",
kazao je Čanović za TV Prva.
Kraljičina plaža je već više mjeseci tačka sporenja DPS-a i SDP-a. U SDP-u imali su više primjedbi na taj aranžman.
Ukupno ulaganje Royal grupe trebalo je da iznosi 184 miliona eura. Za taj novac planirana je gradnja 140 vila, 50 rezidencijalnih i 30 luksuznih apartmana, hotel od 100 soba i 30 spa vila, jahting klub i marina. Na ovo treba dodati prihode državne kase na ime poreza, dobit koju bi imale firme koje bi bile uključene u lanac usluga ili roba. Kad se sve zbroji - za trinaest godina država je trebalo da inkasira oko 230 miliona eura.
Analitičar Predrag Drecun kaže da bi Crna Gora mogla imati velike ekonomske posljedice zbog odustajanja Royal grupe od Kraljičine plaže. To bi, smatra on, moglo uticati na rast BDP-a, odnosno ukupnog učinka naše ekonomije, potom na zaposlenost, a šalje se i loša poruka svima koji žele da ulažu u Crnu Goru.
"Od njihovog nedolaska imamo samo negativne posljedice. Od činjenice da će uticati na rast BDP-a, neće se ostvariti rast zaposlenih, i siguran sam ako oni ne dođu, u sljedećih 25 godina imaćemo tu zemlju netaknutu. Niko neće doći", rekao je Drecun za TV Prva.
Šteta se ne može gledati samo kroz brojke. Riječ je i o narušenom ugledu zemlje u očima investitora sa Srednjeg Istoka. Royal grupa je jedna od glavnih poslovnih i investicionih imperija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Dostavljajući pismo o namjerama u vezi sa projektom Kraljičina plaža najavili su i angažovanje Džumeira grupe koja bi upravljala kompleksom. Ovaj svjetski poznati hotelski operator rukovodi velikim brojem hotela u  najčuvenijim turističkim centrima i metropolama, uključujući i najzvučnije ime -  Budž Al Arab u Dubaiju.
"Neka građani procijene ko je kriv što jedna takva grupa nije došla. Iznijeće se argumenti, sve će biti vrlo jasno i vidjljivo i nijesu oni nimalo naivni da ne znaju ko je taj i on će morati da objasni
zašto nije došlo do realizacije jedne takve investicije. Interes Crne Gore je da se razvija, a ne da skupljaju političke poene oni koji koji ometaju takvo razvijanje",
zaključio je Drecun apartmani Istra

1 komentar:

  1. Pozdrav svima,
    Moje ime je gospodin Rugare Sim. Živim u Nizozemskoj i danas sam sretan čovjek? I rekao sam moje samo da je bilo koji vjerovnik da mene i moju obitelj iz našeg lošeg stanja spasiti, a odnosit će se svaka osoba koja je u potrazi za kredit za njega, on je dao sreću za mene i moju obitelj, i bio je u potrebi za kredit od € 300.000,00 započeti svoj život sve više kao što sam samohrani otac s dvoje djece sam upoznao ovu plemenitu i Boga bojeći se čovjek zajam zajmodavac da mi pomogne sa kreditom od € 300.000,00, on je Bog bojeći se čovjek, ako ste u potrebi za kredit i da će vratiti zajam obratite mu recite mu da je (g, Rugare sim) te se odnose na njega. Kontaktirajte gospodin Mohamed njega putem e-maila (arabloanfirmserves@gmail.com)


    OBRAZAC INFORMACIJE ZA ZAHTJEV
    Ime ......
    Srednji naziv .....
    2) Spol: .........
    3) Potrebni iznos zajma: .........
    4) Trajanje zajma: .........
    5) Država: .........
    6) kućna adresa: .........
    7) Broj mobitela: .........
    8) Adresa e-pošte ..........
    9) Mjesečni prihod: .....................
    10) Zanimanje: ...........................
    11) Koju ste lokaciju posjetili ovdje .....................
    Hvala i pozdrav.
    E-mail arabloanfirmserves@gmail.com

    OdgovoriIzbriši